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April 25, 2017

The Honorable Raye Felder, Member
South Carolina House of Representatives, District No. 26
414D BlattBldg.
Columbia, SC 29201

Dear Representative Felder:

Attorney General Alan Wilson has referred your letter to the Opinions section regarding the
impact of the 2016 South Carolina - North Carolina boundary line clarification on students' ability to
enroll in the York County School District. The questions present in your letter are as follows:

Last year the South Carolina Legislature passed 2016 Act No. 270, which clarified the
boundary line between North Carolina and South Carolina. As a result, some individuals
who previously lived in South Carolina now live in North Carolina and some individuals
who previously lived in North Carolina now live in South Carolina. Other properties
have been bisected by the revised state line described in this Act.

1 respectfully request an opinion from your office reviewing S.C. Code Ann. §§ 59-63-
30, 59-63-45, and 59-112-150 regarding properties bisected by the new state line with
North Carolina. These state statutes purport to allow any child who resided with a parent
or legal guardian who is a resident of such school district to attend public schools of that
district without charge. Also, these statutes appear to allow a child who owns real estate,
worth $300, or more, in a school district to attend public schools in that district without
charge. However, the York County School District is apparently claiming that children
residing with their parents who own a bisected property, or children who own a bisected
property in the district must pay nonresident school tuition.

My questions are:

1. If the parents or legal guardians of a child own a tract of land bisected by the South
Carolina/North Carolina state line, shouldn't their child be able [to] attend school in a
South Carolina district without charge as set forth in in S.C. Code Ann. §§ 59-63-30
and also be considered a resident student?

2. Is mere bisected property ownership in that school district sufficient to prove
residency or must it be improved property?

3. If a child owns bisected real estate with the South Carolina portion of it worth more
than $300 that is in the district, shouldn't the child be able to attend public school in
that school district without charge pursuant to S.C. Code. Ann. § 59-63-30 and also be
considered a resident student?
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