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Office of the Attorney General

State of South Carolina
November 3, 1978

*1  RE: Pee Dee Regional Emergency Medical Services Advisory Council

Mr. Steve Asbury
Director
Pee Dee Regional EMS
P. O. Box 4004
Florence, South Carolina 29502

Dear Mr. Asbury:
Your recent letter to Attorney General McLeod, inquiring whether or not a State Highway Patrolman may properly
serve upon your Regional EMS Advisory Council, has been referred to me for reply.

Upon reading your letter, I have assumed that the question you are primarily concerned with is whether or not the
appointment of a highway patrolman to your Advisory Council would be violative of constitutional restrictions against
dual office holding. As I understand the situation from our recent telephone conversation, the Advisory Council which
you propose to establish is not provided for in the Emergency Medical Services Act of South Carolina, which is codified
at § 44-61-10, st seq.

You have also informed me that the Council is not set up by any other statute, but that it is simply an advisory
group established to plan to meet emergency medical service needs within your region. You further informed me that
the Advisory Council would probably be constituted as an eleemosynary corporation, so that it could apply for and
administer Federal funds to implement the Regional Emergency Services plan.

In light of the information which you have supplied, it is the opinion of this Office that your proposed Regional
Emergency Medical Services Advisory Council would not be an office of honor or profit, subject to constitutional
restrictions on dual office holding. The Council appears to be primarily an advisory body and membership on it does
not appear to involve the exercise of any element of the State's sovereign powers. Additionally, the Council is not created
by statute and has no statutory powers.

At this juncture, it is appropriate to point out to you that this opinion only deals with the subject of dual office holding.
The State Highway Patrol may well have personnel policies or guidelines which would prohibit an individual patrolman
from serving on such a council. You would, of course, have to pursue that question with the Highway Patrol.

I hope that this information is of assistance to you. Please contact me should you have further questions.
 Yours very truly,

M. Richbourg Roberson
Assistant Attorney General
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