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Dear Mr. Martin:

You have requested an opinion as to the meaning of the term ‘value’ as used to determine percentage of ownership in
§ 27-31-60(2), S.C. CODE, 1976, the State Horizontal Property Act. It is our opinion that the term ‘value’ must refer
to a determination based on the fair market value of the individual unit in relation to the fair market value of all units
in the condominium development.

The word ‘value’ has been defined as ‘the material or monetary worth of a thing.” O.E.D. ‘value’ (1961 ed.) The clearest
and most obvious determinant of the ‘material or monetary worth’ of an individual apartment would be its fair market
value. Therefore, applying the plain meaning rule of statutory interpretation, 2A SUTHERLAND STATUTORY
CONSTRUCTION, §46.01 et seq., the value of the individual apartment units must be determined by fair market value.

A question has been raised whether the determination of value may be based solely on the square footage of each
individual apartment in relation to the total square footage of all apartment units. This interpretation of the statute would
permit a computation based on something other than value, in that the ‘value’ of one square foot of apartment space
actually varies based on the desirability of the apartment's location. Because of this obvious fact, it seems apparent that
the legislature would not have used the word ‘value’ if it had intended that the determination be based on square footage.

This interpretation is reinforced by the fact that other states do permit determinations to be based on some factor other
than value. See, e.g. § 718-104(f) and (g), Florida Stat.Anno., 1978. That statute is silent as to the basis for the subject
determination. It, therefore, would permit the determination to be based on the percentage of square footage.

North Carolina, on the other hand, requires the percentage of ownership to be . . . in the approximate relation that
the fair market value of the unit at the date of the declaration bears to the then aggregate fair market value of all the
units. . . .” §47A-6(2), Gen.Stats. N.C.

For these reasons, it is our opinion that the word ‘value’, as used in the South Carolina Horizontal Property Act, should
be interpreted as fair market value. Therefore, each individual owner of a condominium unit would own an interest in
the common elements of the condominium property equivalent to the percentage representing the fair market value of
the individual apartment in relation to the total fair market value of all condominium units in the development.
Sincerely yours,

David C. Eckstrom
Staff Attorney
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