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*1  Professional associations may issue shares to persons who are trustees of an Employee's Stock Ownership Plan so
long as all trustees and all beneficiaries are persons duly licensed or otherwise legally authorized to render the same
professional service as that for which the professional association was organized.

TO: O. Frank Thornton
Secretary of State of South Carolina

This is in response to your recent request for an opinion as to whether shares of a professional association organized
pursuant to South Carolina Code of Laws Section 56–1601 et seq. (Cum. Supp. 1975), may be issued to an Employee's
Stock Ownership Plan.

For the purpose of this opinion it is my understanding that an Employee's Stock Ownership Plan is defined as a trust
created by an organization for the purpose of providing retirement benefits for the organization's employees. Further,
it is my understanding that your specific inquiry involves an Employee's Stock Ownership Plan for the employees of a
professional association and that under the proposed plan both the trustee and all of the potential beneficiaries of the
plan would be licensed in this State to perform the services for which the association was organized.

South Carolina Code of Laws Section 56–1610 (Cum. Supp. 1975) provides in pertinent part:
A professional association may issue its capital stock if it is a stock-type association or accept as members of the
professional association, if a non-stock association, only persons who are duly licensed or otherwise legally authorized
to render the same professional service as that for which the professional association was organized.

So long as all trustees, holders of the legal title, and all beneficiaries, holders of the equitable interest, of the Employee's
Stock Ownership Plan ‘are duly licensed or otherwise legally authorized to render the same professional service as that for
which the professional association was organized,’ the association may issue shares of an Employee's Stock Ownership
Plan to such trustees. This opinion assumes that the issuance of said stock will conform to all requirements of the South
Carolina Business Corporation Act of 1962, S.C. Code Ann. section 12–11.1 et seq., as required by Section 56–1617.

John L. Choate
Assistant Attorney General
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