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Office of the Attorney General

State of South Carolina
August 4, 1976

*1  George W. Gregory, Jr., Esquire
Attorney at Law
121 Chesterfield Road
Cheraw, South Carolina 29520

Dear Mr. Gregory:
Attorney General Daniel R. McLeod has asked me to reply to your letter of July 13, 1976, concerning the legal age at
which a person may be employed as a city policeman.

As far as I am aware, there is no statutory prohibition against hiring a person eighteen (18) years of age as a police
officer. Of course, it must be borne in mind that most police forces are subject to the provisions of Section 53-41, et
seq. 1962 Code of Laws, as amended, which relates to the training program for law enforcement officers. At Section
53-45 subsection b subsection 7, supra, there is a requirement that a candidate for the Criminal Justice Academy submit
with his application proof that he is twenty one (21) years old or older. Of course, this may not apply to the Town of
Jefferson if it comes within the exemptions contained in Section 53-47, supra, This Section exempts municipalities having
a population of less than 2,500 persons or which does not have at least five full-time police officers.

You may wish to look at these Sections to ascertain if they do apply to the Town of Jefferson. I hope this will be of aid
to you in your research, and I am
 Very truly yours,

Cameron B. Littlejohn, Jr.
Staff Attorney
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