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Office of the Attorney General

State of South Carolina
Opinion No. 4436
September 1, 1976

*1  Mrs. Ruth Seigler, R.N.
Executive Director
State Board of Nursing for South Carolina
1777 St. Julian Place
Suite 102
Columbia, SC 29204

Dear Mrs. Seigler:
You have requested an opinion of this office as to the permissibility of the administration of drugs by unlicensed
persons in intermediate care facilities. Although South Carolina law (Section 56–951(g) CODE OF LAWS OF SOUTH
CAROLINA, 1962, as amended) would appear to permit the administration of drugs by unlicensed persons under certain
circumstances, federal regulations require that if an intermediate care facility wishes to be eligible for federal medical
assistance funds under Title XIX of the Social Security Act, even unlicensed persons must complete a State-approved
training program in medication administration. 45 CFR 249.12(a)(8)(vi). There is no question that federal authorities
may make this requirement a prerequisite to eligibility for federal funds regardless of what State law provides. It is
therefore the opinion of this office that the State Board of Nursing should establish a model for the development of
a training program in medication administration if there is any reasonable demand by the State's Intermediate Care
Facilities for federal assistance.
 Sincerely yours,

Kenneth P. Woodington
Assistant Attorney General
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