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*1 Mor. John C. Wilkie, Jr.

Executive Secretary

State Board of Pharmaceutical Examiners
P. O. Box 11927

Columbia, South Carolina 29211

Dear Mr. Wilkie:

You have requested an opinion from this Office as to whether or not Paragraph 6.H of the Policies and Procedures
Governing the Dispensing of Drugs and the Filing of Claims for Payment therefor of Title XIX (MEDICAID
PROGRAM) of the South Carolina Department of Social Services is valid in light of this Office's July 29, 1976, opinion
regarding Regulation 22 of the Board of Pharmaceutical Examiners.

Paragraph 6.H provides as follows:
Physicians are advised that, as is true with hospital formalities, prescribing drugs in the Medicaid Program constitutes
PRIOR CONSENT for the dispensing of either of the brands listed for any of the items listed generically.

To the extent that the provisions of Paragraph 6.H are used as authority for a pharmacist to substitute a different brand
of drug product for the brand prescribed by the participating physician, then, in my opinion, that authority is in conflict
with Section 56-1354, CODE OF LAWS OF SOUTH CAROLINA, 1962, as amended, for the reasons stated in the
July 29, 1976, opinion, to wit: a pharmacist's substitution of a different brand of drug product for the brand prescribed
constitutes a designation thereof and, thus, is included in the term ‘prescribing’ of drugs which practice can be carried
on only by a licensed physician pursuant to Section 56-1354 of the Code. Consequently, if a participating physician
prescribes a drug product by brand name, a pharmacist is without authority to substitute another brand therefor, the
provisions of Paragraph 6.H to the contrary notwithstanding.

On the other hand, if a participating physician prescribes a drug product generically without designating a particular
brand name, then, in my opinion, that physician has, in effect, made the medical judgment that all of the available brands
are therapeutically equivalent and, thus, the pharmacist may choose the specific brand of drug product prescribed just as
he chooses the specific drug lot or, indeed, the specific container from which the prescription is to be filled. Consequently,
if a participating physician prescribes a drug product generically only, a pharmacist may choose the particular brand of
such generic drug product and such action, in my opinion, would not constitute the ‘prescribing’ of drugs.

With kind regards,

Karen LeCraft Henderson
Assistant Attorney General
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