
March 27, 2018

The Honorable Sylleste H. Davis, Member
South Carolina House of Representatives, District No. 100
414-C Blatt Building
Columbia, SC 29201

Dear Representative Davis:

We received your letter dated February 7, 2017 for a response. The following is this Office's
understanding of your questions and our opinion based on that understanding.

Issues (as quoted from your letter):
"In previous opinions, the South Carolina Attorney Genera! has addressed the authority of a county to
collect code enforcement liens on behalf of municipalities who have attached such liens to property as
allowed in South Carolina Code of Laws Section 5-7-80. The Attorney General opinion from February
15. 1989 concludes a county is not required to collect a code enforcement Hen since it is not a tax. The
Attorney General opinion from December 21, 1977 discusses the priority of a code enforcement lien in
the collection process and the applicability of the statute to certain types of property clean up.

Neither of those opinions directly address the questions 1 have about the authority of counties to collect
code enforcement liens on behalf of municipalities who have attached such liens to property as allowed in
SC Code of Laws Section 5-7-80.

Therefore, would you please opine on the following questions:
1. If a county agrees to collect a municipal code enforcement lien on behalf of a municipality

without a contract with the municipality to do so, does the language in Section 5-7-80
provide the county the authority to collect that lien in the same manner as municipal taxes,
up to and including using the procedures in Title 12, Chapter 51?

2. If a county agrees to collect a municipal code enforcement lien on behalf of a municipality
through a contract with the municipality to do so, does the language in Section 5-7-80
provide the county the authority to collect that lien in the same manner as municipal taxes,
up to and including using the procedures in Title 12, Chapter 51? "

Law/Analysis:

n Legal analvsis regarding vour questions:

1) If a county agrees to collect a municipal code enforcement lien on behalf of a municipality without a
contract with the municipality to do so, does the language in Section 5-7-80 provide the county the
authority to collect that lien in the same manner as municipal taxes, up to and including using the
procedures in Title 12, Chapter 51?
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