
Alan Wilson
ATTORNEY GENERAL

March 2, 2018

C.A. Robinson, Chief of Police
City of York Police Department
PO Box 500

York, SC 29745

Dear Chief Robinson:

We received your request seeking an opinion on who has the authority to swear in newly-
hired municipal police officers.

Issue (as quoted from your letter):

I am writing to request an opinion on a matter involving the swearing in of newly
hired law enforcement officers, as there is some debate among city personnel, and
no definitive answer that I have been given....

I  inquired with the South Carolina Criminal Justice Academy to see if the
administration of the Oath of Office for newly hired police officers had to be
conducted by the Mayor. The reply that I received from Chief Legal Counsel
Brandy Duncan is as follows, "I don't know of anything that prescribes who must
administer the oath. The oath is required by Article III, Section 26 of the South
Carolina Constitution and S.C. Code 8-3-10. For law enforcement, typically the
Sheriff, Chief, or Agency Head will administer the oath. Also, many departments
have written versions of the oath that they have the officer and the person sign at
the time the oath is given."

Based on the above information, I have been administering the Oath of Office to
newly hired officers. . . . Due to the differentiating information I have been
provided, and not being able to locate anything in the State Law that specifically
delineates this process on my own, I would like to request an opinion from your
office as to exactly who has the authority to administer the Oath of Office to
newly hired police officers.

Law/Analysis:

It is the opinion of this Office that a court faced with the question presented in your letter
most likely would conclude that the oath required of municipal police officers in South Carolina
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