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Mr. Jones

QUESTIONS PRESENTED:

(1) May a personal car belonging to an individual police officer be used as an authorized emergency vehicle under 1975
Act 74?7

(2) May a police officer carry a dome light in his personal car under Section 46-544.1, 1962 South Carolina Code?
DISCUSSION:
POINT 1:

A personal car belonging to an individual municipal police officer may be used as an authorized emergency vehicle under
Act 74 only if the chief of police has the authority to so designate it.

Act 74 of 1975 to amend Section 46-216 of the 1962 South Carolina Code, as amended, provides as follows:
‘authorized emergency vehicles or vehicles of the fire department (fire patrol), police vehicles, and such ambulances
and emergency vehicles of municipal departments or public service corporations as are designated or authorized by the
Department or the chief of police of an incorporated municipality.’

Within the provision of this Act, to be an ‘authorized emergency vehicle’ the personal car of an individual police officer
would have to be a “police vehicle’ within the definition of that term or it would have to be designated as such by the
chief of police of the municipality if he has that authority.

Cars owned by individual police officers do not appear to come within the term ‘police vehicles' because under Act 74
and other Sections of the Code specific mention is made of instances when personal cars may be used as emergency
vehicles. [If fire department and police vehicles included personal cars used for official duty, such specific mention should
not be necessary.] The second paragraph of Section 46-216 provides for both . . . vehicles of rescue squads and of
individual members of rescue squads'. Section 46-216.4 provides for °. . . vehicles of individual members of . . . the sheriff's
department in Lexington County.’ Since Section 46-246 of the 1962 Code provides that ‘every officer authorized to direct
or regulate traffic or to make arrests for violation of vehicular and traffic laws is a police officer’; therefore, it would
seem that a sheriff's officer is a police officer and that a sheriff's vehicle is a police vehicle. If special provision needs to
be made for the sheriff, it would seem that special provision would need to be made for the city policeman or special
authorization would need to be given for police use by the chief of police.
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Despite difficulties over the term ‘police vehicles', provision in Act 74 for the designation of ‘. . . such ambulances and
emergency vehicles of municipal departments or public service corporations . . . by the Department or the chief of police
of an incorporated municipality . . .” possibly could permit the authorization of the use of a police officer's personal car
as a ‘police vehicle’. Although Opinion No. 2256 of the Attorney General, April 6, 1967, found that Section 46-216 of the
1962 Code did not apply to personal cars of volunteer firemen in Hartsville, the chief of police of that town probably did
not have the authority to designate a personal car for use by the fire department, whereas he might be able to do so for
the police department. The only problem with finding such authority for the chief of police appears to be in determining
whether the mentioning of police vehicles in the second line of Act 74 excludes any other police vehicles under ‘emergency
vehicles' in line three; therefore, unless the term ‘police vehicles' is the only provision that may be made for police cars, it
would appear that the chief of police could designate a policeman's personal car as a police vehicle when used on official
business. Such authority for the police chief appears to be intended by the legislature since he is the only public officer
outside of the Highway Department with the power to designate cars as emergency vehicles.

POINT 2:

*2 A police officer may carry a dome light in his personal car only if that car is an authorized emergency vehicle.

Section 46-544.1 of the 1962 South Carolina Code provides that ‘. . . it should be unlawful for any person to use such
dome-mounted flashing, oscillating or rotating blue light on any emergency vehicle except one used primarily for law
enforcement purposes'. If “‘use’ means to carry on the dashboard where visible, a police officer could not carry a blue
light on the dashboard of his personal car unless such a car was used as an emergency vehicle.

If the chief of police of a municipality may designate the personal car of an individual police officer as an ‘authorized
emergency vehicle’ then the car may be used as such, and only in that case may the officer carry a blue light on his
dashboard.
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