
Alan Wilson
Attorney General

June 12, 2018

Chief Andrew Gilreath

Department of Public Safety
City of Folly Beach
PO Box 48

Folly Beach, SC 29439

Dear Chief Gilreath:

We received your opinion request regarding the enforcement of a local city ordinance
regarding golf cart operation. The following opinion sets out our understanding of your question
and our response.

Issue (as quoted from your letter):

I am requesting clarification as to whether it is acceptable to allow a city
ordinance officer, certified to the level of LE3 by the SCCJA, to issue a local city
ordinance ticket for a violation of operating a golf cart after dark. We have a
local city ordinance [Folly Beach Code of Ordinances § 73(A)(4)] that states a
golf cart may only be operated during daylight hours. The citation would be
made on a local ordinance ticket (not a state blue ticket) and processed through
municipal court.

Law/Analysis:

At the outset, we note that we understand your question to be whether it would be proper
for the particular ordinance discussed here to be enforced by issuing a local city ordinance ticket
as opposed to a Uniform Traffic Ticket (UTT) established by Section 56-7-10 of the South
Carolina Code. We have addressed that question in this opinion, but if you have additional
specific questions, we invite you to contact us for further clarification. We also understand that
you not are seeking any opinion on the constitutionality of the underlying ordinance, which is
presumed constitutional until held otherwise by a court. See Op. S.C. Att'y Gen., 2014 WL
5303044 (October 1,2014).

As you no doubt are aware. Section 56-7-10 of the South Carolina Code of Laws
establishes the Uniform Traffic Ticket and provides that such tickets "will be . . . used by all law
enforcement officers in arrests for traffic offenses." S.C. Code Ann. § 56-7-10(A) (2018)
(emphasis added). That section also mandates that "[n]o other ticket may be used for these
offenses." § 56-7-10(C). Similarly, Section 56-7-80 establishes the county or municipal
ordinance summons which may be used "for the enforcement of county and municipal
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ordinances," except that the same section also expressly provides that "[n]o county or municipal

ordinance which regulates the use of motor vehicles on the public roads of this State may be

enforced using an ordinance summons." S.C. Code Ann. § 56-7-80 (A)&(C) (2018) (emphasis

added).

Our Office has previously interpreted these code sections and opined on the use of

municipal ordinance tickets as opposed to UTTs for motor vehicle violations in the past. See,

e.g., Op. S.C. Att'y Gen., 2011 WL 2648722 (June 15, 2011). For example, a 2011 opinion

addressed the practice in New Ellington, SC which was described as follows:

When a driver is stopped for speeding the officer offers the violator a choice:

accept the Uniform Traffic Citation "with points on your license" or be given a

ticket for violating a local ordinance "with no points." It is my understanding that

most opt for the local ordinance violation with its $185 penalty.

Id. In that opinion we reviewed and affirmed several prior opinions on similar questions, such as

a 2006 opinion that concluded that "a municipality is required to use the uniform traffic ticket

when citing for municipal ordinance violations dealing with traffic offenses, such as careless

operation." Id. (citing Op. S.C. Att'y Gen., 2006 WL 3522438 (November 14, 2006)).

Consistent with those prior opinions, our 201 1 opinion relied upon Sections 56-7-10 and 56-7-40

to conclude "that a municipality is required to use a uniform traffic ticket when citing for

municipal ordinance violations dealing with traffic offenses. It may not use a municipal

ordinance summons in such situation." Id., see also Op. S.C. Att'y Gen., 2003 WL 22682947

(October 15, 2003)).

Conversely, our Office also has concluded previously that a particular transportation of

refuse ordinance may properly be cited with a municipal ordinance ticket. Op. S.C. Att'y Gen.,

2008 WL 5476549 (December 2, 2008). A 2008 opinion of this Office considered a Richland

County ordinance which read, in relevant part:

It shall be unlawful for any person to haul, convey or cause to be conveyed any

refuse upon or along the public streets and roadways except when the material

transported is adequately secured in such a manner as to prevent it from falling,

leaking or being blown from transporting vehicles. The owner or driver of the

offending vehicle shall be personally responsible for any violation of this section.

Id. That opinion noted our prior opinions related to Section 56-7-80 but ultimately concluded

that the ordinance "is not a traffic offense and does not regulate the use of a motor vehicle on the

public roads of this State." Id. The distinction in that circumstance was that "the Richland

County ordinance regulating the transportation of refuse deals with the manner in which the load

transported has been secured, and is irrelevant to how safely or unsafely a motorist operates the

vehicle itself which carries the load." Id.

Turning to the Folly Beach ordinance in your question, we observe that Ordinance 73 of

the Folly Beach Code of Ordinances (referred to in this opinion as the "Ordinance") is found in
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Title VII, which is titled "Traffic Offenses." Subsection (A) of Ordinance 73 addresses golf

carts, and reads in full:

(1) During daylight hours only, a permitted golf cart may be operated within four

miles of the address on the registration certificate, and only on a secondary

highway or street for which the posted speed limit is 35 miles per hour or less.

Golf carts may cross Center Street or Folly Road, but may not drive on Center

Street or Folly Road. (See S.C. Code § 56-2-105(B)(l) and (3).)

(2) A person operating a golf cart must be at least 16 years of age and hold a

valid driver's license. The operator of a permitted golf cart being operated on a

highway or street must have in his or her possession:

(a) The registration certificate issued by the State of South Carolina;

(b) Proof of liability insurance for the golf cart; and

(c) His or her driver's license. (See S.C. Code § 56-2- 105(C).)

(3) Golf carts may not be operated at any time when windshield wipers are in

use as a result of rain, sleet or snow, or when inclement weather or environmental

factors severely reduce the ability to clearly discern persons and vehicles on the

street or highway at a distance of 500 feet ahead. Any person who violates this

division is guilty of a misdemeanor and, upon conviction, may be fined up to $25.

(See S.C. Code §§ 56-5-4450.)

(4) Golf carts may only operate during daylight hours. Any person violating

the provisions of this division shall be deemed guilty of a misdemeanor and, upon

conviction, shall be fined not more than $200 or imprisoned for not more than 60

days or both. (See S.C. Code $ 56-5-4470.J

(5) A golf cart must be equipped with a rear vision mirror.

(6) The number of occupants in a golf cart shall be limited to the number of

persons for whom individual seating is installed and provided on the golf cart.

The operator and all occupants shall be seated in the golf cart, and no part of the

body of the operator or any occupant shall extend outside the perimeter of the golf

cart while it is in motion.

(7) The driver of a golf cart shall use hand signals when turning or stopping

unless the golf cart is equipped with turn signals.

(8) Golf carts are subject to all traffic rules and regulations and parking laws

governing the operation of motor vehicles.
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Folly Beach Code of Ordinances § 73(A). We understand that your question specifically refers

to Subsection 73(A)(4), which only allows the operation of a golf cart "during daylight hours." §

73(A)(4). That subsection expressly references S.C. Code § 56-5-4470, which specifies that

certain vehicles "need to be equipped with . . . lighting equipment" and regulates the operation of

motor vehicles not equipped with lighted lamps. Cf. S.C. Code Ann. § 56-5-4470 (2018).

The prohibition on nighttime operation of golf carts also appears at the beginning of

Ordinance 73, which reads: "[djuring daylight hours only, a permitted golf cart may be operated

within four miles of the address on the registration certificate, and only on a secondary highway

or street for which the posted speed limit is 35 miles per hour or less." Folly Beach Code of

Ordinances § 73(A)(1). This ordinance language unambiguously tracks the language of Section

56-2- 105(C) of the South Carolina Code, which reads in part: "[d]uring daylight hours only: [a]

permitted golf cart may be operated within four miles of the address on the registration

certificate and only on a secondary highway or street for which the posted speed limit is thirty-

five miles an hour or less." S.C Code Ann. § 56-2-105(C)(l) (2018). We also observe that the

Ordinance contains numerous references to the proper operation of golf carts on these streets,

such as hand signaling and being equipped with a rearview mirror, in addition to being generally

"subject to all traffic rules and regulations and parking laws governing the operation of motor

vehicles." Folly Beach Code of Ordinances § 73(A).

It is the opinion of this Office that a court faced with this question would conclude that

Folly Beach Ordinance 73, including the restriction in 73.04 to use "during daylight hours," is an

ordinance which "regulates the use of motor vehicles on the public roads in this State," and

therefore should be enforced with a Uniform Traffic Ticket and not a municipal ordinance

citation. Cf. S.C Code Ann. §§ 56-7-10 & 56-7-80 (2018). If Ordinance subsection 73.04 were

read in isolation as a stand-alone prohibition or in some other context this conclusion might be

more open to question. But in fact the prohibition appears in the portion of the Folly Beach

Code of Ordinances titled "Traffic Offenses," and along with the other provisions of Ordinance

73 it directly and unambiguously regulates the operation of a motor vehicle on a public road. Cf

Op. SC. Att'y Gen., 1998 WL 940253 (October 6, 1998) (discussing the operation of golf carts as

motor vehicles crossing public roads). As our Office has previously opined,

[A] municipal ordinance summons may be used to cite for violations of municipal

ordinances. However, as to any municipal ordinance pertaining to traffic or motor

vehicle offenses, such as careless operation of a vehicle, such must be cited using

a uniform traffic ticket. A municipal ordinance summons would not be used in

such circumstances.

Op. S.C. Att'y Gen., 2003 WL 22682947 (October 15, 2003). Consistent with our prior opinions,

we advise that "a municipality is required to use a uniform traffic ticket when citing for

municipal ordinance violations dealing with traffic offenses," just as the Ordinance here does.

See Op. S.C. Att'y Gen., 201 1 WL 2648722 (June 15, 201 1).
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Conclusion:

Accordingly, it is the opinion of this Office that a court most likely would conclude that

Folly Beach Ordinance 73, including the restriction in 73.04 to use "during daylight hours,"

should be enforced with a Uniform Traffic Ticket and not a municipal ordinance citation. Cf

S.C Code Ann. §§ 56-7-10 & 56-7-80 (2018). If you need any further clarification on other

questions related to that ordinance, we invite you to contact us again.

We note finally that this opinion should not be seen as a comment on any particular civil

case or criminal proceeding.

Sincerely,

l -tM

tcfS. Jones

Assistant Attorney General

REVIEWED AND APPROVED BY:

Robert D. Cook

Solicitor General


