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*1 A municipality which selects a form of government pursuant to the provisions of Article 2 of Part II of Act No. 283
of 1975, the ‘home rule’ legislation, is not required by the provisions of that Act to pay a fee to the office of the Secretary
of State for the issuance of an appropriate certificate of incorporation.

To: The Honorable O. Frank Thornton
Secretary of State

QUESTION PRESENTED

Do the provisions of Section 47-7 of Act No. 283 of 1975, the ‘home rule’ legislation, requiring the payment of a fee to
the Secretary of State's office for the issuance of a certificate of incorporation, also apply to Section 47-22 of that Act?

STATUTES, CASES, ETC., INVOLVED

Act No. 283 of 1975.

DISCUSSION OF ISSUES

Section 47-7 of the Act provides in part:
Before any certificate of incorporation is delivered by the Secretary of State, he shall require the production of a receipt
from the State Treasurer for the payment of the incorporation fees as follows: . . ..

Section 47-7 is part of several consecutive sections which specify the procedures to be followed in the incorporation of
a new or proposed municipality. See, §§ 47-2 through 8.

Section 47-22, on the other hand, applies to an already existing municipality which selects one of the three forms of
municipal government provided for in the Act and reads in part:

... The ordinance selecting the form of government shall be filed in the office of the Secretary of State who shall issue
an appropriate certificate of incorporation to the municipality. . . .

Article IT of Part IT of the Act, of which Section 47-22 is a part, does not expressly or impliedly require the payment of
an incorporation fee before a certificate of incorporation specifying a new form of government for an already existing
municipality is issued. Moreover, Section 47-7 does not expressly or impliedly require the payment of an incorporation
fee before such a certificate of incorporation can be issued inasmuch as it applies only to the incorporation of a new or
proposed municipality and not to the selection of a new form of government by an already existing municipality.

CONCLUSION



To: The Honorable O. Frank Thornton, 1975 S.C. Op. Atty. Gen. 168 (1975)

The opinion of this office is, therefore, that a municipality which selects a form of government pursuant to the provisions
of Article 2 of Part IT of Act No. 283 of 1975, the ‘home rule’ legislation, is not required by the provisions of that Act to
pay a fee to the office of the Secretary of State for the issuance of an appropriate certificate of incorporation.
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Assistant Attorney General
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