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Office of the Attorney General

State of South Carolina
August 25, 1975

*1  Rev. Msgr. William J. Voors
Chancellor
Diocese of Fort Wayne—South Bend
1103 S. Calhoun Street
P. O. Box 390
Fort Wayne, Indiana 46801

Dear Rev. Msgr. Voors:
Your letter to the South Carolina State Attorney General concerning the validity of a marriage of minors was forwarded
to me for reply.

Your first question concerns the requirement of parental permission to a marriage of minors. Section 20-24 of the Code
of Laws of South Carolina states:
‘No license shall be issued when the woman or child woman is under the age of fourteen or when the male is under
the age of sixteen, provided that when the female applicant is between the ages of fourteen to eighteen and when the
male applicant is between the ages of sixteen to eighteen and when the applicant resides with father or mother, or other
relative or guardian, the probate judge or other officer authorized to issue marriage licenses shall not issue a license for
the marriage until furnished with a sworn affidavit signed by such father, mother, other relative or guardian giving his
or her consent to the marriage.’

Your second question concerns the validity of a marriage when the requirements of Section 20-24 have not been met.
The South Carolina case of State v. Ward, 204 S.C. 210, 28 S.E.2d 785 (1944) is controlling in such a situation. The
opinion in that case states in part:
‘It is now generally held by the great weight of authority, that statutes prescribing the procurement of a license and other
formalities to be observed in the solemnization of marriage, do not render invalid a marriage entered into according to
the common law, but not in conformity with the statutory formalities, unless the statutes themselves expressly declare
such marriage invalid; . . . Such being the case, we hold, upon principle and authority, that the marriage of a person
who has not reached the age of competency as established by our statute, but is competent by the common law, is valid,
provided such marriage is entered into in accordance with the rules of the common law.’

The court further stated in Johnson v. Johnson, 235 S.C. 542, 550 112 S.E.2d 677 (1960):
‘It is essential to a common law marriage that there shall be a mutual agreement between the parties to assume toward
each other the relation of husband and wife. Cohabitation without such an agreement does not constitute marriage. As
was said in Lucken v. Wickman, 5 S.C. 411: ‘The existence of a marriage is a question of fact. Whether founded on an
express contract, or inferred from circumstances, which necessarily imply that the relation of husband and wife existed
between the parties the result must be obtained through the medium of the evidence adduced in the cause. If it depends
on an express contract, there will be less difficulty in ascertaining the fact, for there the evidence will refer to a particular
transaction, and nothing is to be determined but its effect. If, however, it depends on cohabitation and repute, then the
effect must be judged by a comparison of all the circumstances relied on by both sides, and even cohabitation and repute
will not avail ‘where the proof is clear that the parties were never married.”
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*2  Thus, the marriage of minors which does not conform with the statutory requirements is not invalid if it can be
shown that a common law marriage exists since each of these forms of marriage is recognized in South Carolina. The
existence of a common law marriage is a factual determination, however, and cannot be made by this Office. State v.
Ward, supra., simply construes the marriage statutes as being merely directory, and a marriage which meets the common
law requirements is regarded as valid even though the provisions of the statutes are not met.

I trust the foregoing will be of assistance.
 Sincerely,

Raymond G. Halford
Assistant Attorney General
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