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July 20, 2018

The Honorable Glenn G. Reese

South Carolina Senate

P.O. Box 142

Columbia, SC 29202

Dear Senator Reese:

Attorney General Alan Wilson has referred your letter to the Opinions section for a response.
The following is this Office's understanding of your question and our opinion based on that
understanding.

Issue (as quoted from your letter):
"[WJhether or not it is legal for Count[ies] to charge a sewer fee on homes and cars that have owners
who are not on a sewer line, but have septic tanks."

Law/Analysis:

This Office answered a similar question in an opinion dated December 3, 2008 in which we were asked
about "the imposition of sewer fees by a county on county residents who do not receive sewer service."
See Op. S.C. Att'v Gen.. 2008 WL 5476554 (S.C.A.G. December 3, 2008). In that opinion this Office
concluded that the residents must receive some benefit for paying a sewer charge. Quoting from the
opinion we concluded:

Regardless of whether the County receives its authority to impose sewer service
fees on its residents pursuant to section 4-9-30 or section 6-15-60, those paying the
fee must at a minimum receive some benefit from paying the charge. According to
your letter, residents of the Town of Six Mile (the "Town") do not receive the
benefit of the County sewer system. We are not aware of what authority the
County is relying on to collect such a fee from the Town's residents. However, if
the County is relying on either its general authority to impose a fee pursuant to
section 4-9-30 or its specific authority pursuant to section 6-15-60, we do not
believe the County may impose such a fee without providing a benefit, particularly
sewer service, to the Town's residents.

Op. S.C. Att'v Gen.. 2008 WL 5476554, at *2 (S.C.A.G. Dec. 3, 2008). Thus, we affirm our prior
opinion and offer the following analysis to answer your question:
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