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August 21, 2018

The Honorable Stephen Goldfinch, Member
South Carolina Senate

P.O. Box 142

Columbia, SC 29202

Dear Senator Goldfinch:

We received your letter dated July 20, 2018 for a response. The following is this Office's
understanding of your question and our opinion based on that understanding.

Issues (as quoted from your letter):
1) whether a county can use capital sales taxfunds to acquire propertyfor economic development.
2) Is this allowable under the surplus funds provision?
3) In addition, if a project that was voted on was never funded or completed (due to impossibility,

not negligence), are those remaining funds considered surplus under the law, and therefore
subject to the allowable expenditures ofsurplus funds?

Law/Analysis:
As you are aware, the South Carolina Department of Revenue has authority to administer and

collect the Capital Project Sales Tax. S.C. Code § 4-10-350. Thus, this Office would defer our opinion to
the Department of Revenue as the administrative agency charged with the administration of the tax. Op.
S.C. Att'y Gen.. 2013 WL 1803941 (S.C.A.G. April 23, 2013). Regarding the revenue produced from the
capital sales tax funds, the law states that:

The revenues of the tax collected under this article must be remitted to the

Department of Revenue and placed on deposit with the State Treasurer and
credited to a fund separate and distinct from the general fund of the State. After
deducting the amount of any refunds made and costs to the Department of Revenue
of administering the tax, not to exceed one percent of the revenues, the State
Treasurer shall distribute the revenues quarterly to the county treasurer in the
county area in which the tax is imposed and the revenues must be used only for the

purposes stated in the imposition ordinance. The State Treasurer may correct
misallocations by adjusting subsequent distributions, but these adjustments must
be made in the same fiscal year as the misallocations. However, allocations made
as a result of city or county code errors must be corrected prospectively. Within
thirty days of the receipt of any quarterly payment, the county treasurer or the
county administrator shall certify to the Department of Revenue amounts of net
proceeds applied to the costs of each project and the amount of project costs
remaining to be paid and, if bonds have been issued that were approved in the
referendum, a schedule of payments remaining due on the bonds that are payable
from the net proceeds of the sales tax authorized in the referendum.
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