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Office of the Attorney General

State of South Carolina
September 16, 1974

*1 RE: Dental Colleges

Dr. Joseph R. Beard

South Carolina State Board of Dentistry
1315 Blanding Street

Columbia, S.C. 29201

Dear Dr. Beard:

You inquire whether dentists licensed in other states but not licensed in South Carolina may administer and teach in
programs of dental assisting, dental technology and dental hygiene, at facilities other than the School of Dentistry of the
Medical University of South Carolina, when these programs have been accredited by the Commission on Accreditation
of the American Dental Association and so long as these dentists do not engage in the private or intramural practice
of dentistry.

Section 56-636.11, S.C.Code of Laws, as amended, provides:

A dentist licensed in another state teaching in a dental college in South Carolina accredited by the Council on Dental
Education of the American Dental Association shall be exempt from licensure requirement unless he engages in the
intramural or private practice of dentistry.

As noted in a recent opinion of this office, the fact that the accrediting arm of the American Dental Association is no
longer the Council on Dental Education, but is now called the Commission on Accreditation, is inconsequential in so
far as the applicability of Section 56-636.11 is concerned. See Ltr. dated August 22, 1974, from this writer to Joseph R.
Beard. The question of import is whether the phrase “in a dental college in South Carolina” includes those schools such
as vocational high schools and technical centers which teach courses on dentistry related practices and procedures, in
addition to the School of Dentistry of the Medical University which is concededly a dental college.

The answer to this question depends on the intent of the Legislature. It is considered significant that the Legislature
has not specified “in the dental college in South Carolina”. Apparently the Legislature intended that dentists licensed in
other states but unlicensed in South Carolina should be able to teach in any dental college in South Carolina accredited
by the American Dental Association. The more narrow question to be answered, therefore, is what is intended by the
term “dental college”.

The word “college” as generally used in the United States imports primarily an institution of higher learning, usually
incorporated, receiving graduates of approved high schools and preparatory schools, and offering them instruction in
arts, letters, and sciences leading to a formal degree. 55 Am Jur, Universities and Colleges § 2 (1946) “College” includes
both the undergraduate and the graduate and professional departments of a college or university, and applies as well to
medical and dental colleges. See Epstein v. Kuvin, 19 N.J.Super. 372, 88 A.2d 531 (1952). However, the word “college”
does not embrace a high school, vocational or otherwise. See 7A Words and Phrases, College at 256 (1952).

Whether any particular school is a “dental college” or not, depends upon the facts of the particular case. In the opinion
of this office, the term “dental college” can reasonably be extended to institutions which teach an overall higher level
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curricula than that found in high schools and who have dentistry related programs, approved by the American Dental
Association, leading to the award of a formal degree or certificate of course completion. Such institutions are dental
colleges insofar as they teach dental skills and procedures and hence dentists unlicensed in this State may teach in their
dental programs.

*2 The remaining question is whether or not such unlicensed dentists may also teach in vocational high schools. Under
the interpretation of the term “dental college” heretofore given, it would seem that the exception to licensure granted
by Section 56-636.11 would not apply. However, the fact of the matter is that when the Dental Practice Act was passed
in 1969, the Legislature never considered the possibility that vocational high schools might in the future offer dentistry
related programs. It is a fundamental rule in the construction of statutes that where the ordinary meanings of words
used in a statute will lead to an absurd result, that absurd result shall not be deemed by the courts to be intended the
Legislature. Stephens v. Hendricks, 226 S.C. 79, 83 S.E.2d 634 (1954). In this case it appears absurd to allow dentists
unlicensed in this State to teach in accredited programs in dental colleges but not in high schools. Under normal academic
policy, the higher the level of the educational institution, the more the credentials which are required of teachers, and
vice versa. There being no apparent reason for this normal policy not to apply, in the opinion of this office it is also
the intent of the Legislature that dentists unlicensed in this State may lawfully administer and teach accredited dentistry
related courses and programs both in “dental colleges” and in high schools, so long as such dentists do not engage in
the intramural or private practice of dentistry.

Very truly yours,

John B. Grimball
Assistant Attorney General

1974 WL 28088 (S.C.A.G.)

End of Document © 2019 Thomson Reuters. No claim to original U.S. Government Works.


http://www.westlaw.com/Link/Document/FullText?findType=Y&serNum=1954104483&pubNum=711&originatingDoc=I12a53d61087011db91d9f7db97e2132f&refType=RP&originationContext=document&vr=3.0&rs=cblt1.0&transitionType=DocumentItem&contextData=(sc.Search)

