
Alan Wilson
Attorney General

June 21, 2019

The Honorable Jerry N. Goyan, Jr., Member
South Carolina House of Representatives, District No. 95
530-B Blatt Building
Columbia, SC 29201

Dear Representative Govan:

You note that "some South Carolina counties are requiring certain individuals to present
proof of U.S. citizenship as a prerequisite for receiving the 4% ovmer-occupied assessment ratio
(homestead exemption) for property taxes." By way of background, you state the following:

[a] plain reading of relevant property tax statutes, in particular, SC Code §12-37-
10(et. al) does not provide a clear answer as to whether or not the action above is
lawful or whether there is intentional or unintentional discrimination against a
particular group based on country of origin.

Due to the lack of clarity in current statute, I respectfully request an advisory opinion
from your office on this matter.

My specific questions are outlined as follows:

1. Does South Carolina law, in particular §12-37-10(et. al), require proof of U.S.
citizenship for a homeowner to be eligible for the homestead exemption?

2. Is it proper for a county to require a homeowner to present proof of citizenship
prior to receiving a homestead exemption?

3. Can a county use investigative methods to determine which potential
homeowners may lack proof of U.S. citizenship in order to deny the homeowner
the right to a homestead exemption?

Law/Analvsis

Op. S.C. AttV Gen.. 2009 WL 1968628 (July 12, 2009), we addressed the requirement
that a taxpayer receiving the 4% special assessment ratio. There, we concluded:
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