ALAN WILSON

ATTORNEY GENERAL

July 15,2019

Mr. Andrew C. Marine

Vice-Chairman

Aiken County Registration and Elections Commission
1930 University Parkway, Ste. 1200

Aiken, SC 29801

Dear Mr. Marine:

Attorney General Alan Wilson has referred your letter to the Opinions section. Your
letter states:

The Aiken County Registration and Elections Commission requests an opinion
regarding statutory interpretation of the word "meeting" in §7-5-10(B)(3) of the
South Carolina Code of Laws.

The relevant statute states, “If a member misses three consecutive meetings of the
board, the chairman or his designee immediately shall notify the Governor who
shall then remove the member from office.”

The term "meeting" is not defined. We understand that a duly notified "meeting"
complying with the state Freedom of Information Act (FOIA) criteria would be
considered a "meeting" (Agenda posted and notice given). However, the election
commission not only has regular monthly or bimonthly meetings which comply
with FOIA, but we have other types of activities.

For instance, on election day, the individual commissioners are actively involved
in receiving, tallying and processing votes at the election headquarters. We are
making group decisions regarding preliminary tallies and counting absentee votes.

Generally three days after the election, we meet to hear election protests and
certifications. The statute requires that an election protest be heard within a
certain time period (days) after the certification of the election. Are all those
activities, considered "meetings?"

If those activities are considered "meetings," and if a member were to be ill and
miss a two-week period, must the Governor remove the member from the
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Commission? This would be even if they had been involved in all other meetings
and activities over the previous year.

This could be an issue because this year (2019) Aiken County has multiple
elections for local municipalities' and a vacant House seat. The primary and
general election dates are all different dates which overlap with each other.

Law/Analysis

It is this Office’s opinion that a court likely would hold a “meeting,” as used in S.C. Code
Ann. 7-5-10(B)(3), occurs when the members of a county board of voter registration and
elections (“Board”) convene to discuss or act on a matter over which the Board has supervision,
control, or advisory power. As stated in the request letter, Section 7-5-10(B)(3) requires the
chairman of the Board to “immediately” notify the Governor when a member misses three
consecutive meetings. The statute then states that the Governor “shall” remove such a member
from office. Id. Because the statute uses the word “shall” to describe the Governor’s role in
removing a member of a Board, a court likely would hold such removal is mandatory. Johnston
v. S.C. Dep't of Labor, Licensing, & Regulation, S.C. Real Estate Appraisers Bd., 365 S.C. 293,
296-97, 617 S.E.2d 363, 364 (2005) (“The term °‘shall’ in a statute means that the action is
mandatory.”). However, because “meeting” is not defined within Title 7, Chapter 5, Article 1,
which governs such a Board, the request letter asks for this Office’s opinion on which of its
activities are considered meetings.

This Office has not identified a case in which our state courts interpreted “meeting” in
Section 7-5-10(B)(3). When a term in a statute is undefined, the rules of statutory construction
indicate that a word should be interpreted according to “its usual and customary meaning.” Perry
v. Bullock, 409 S.C. 137, 141, 761 S.E.2d 251, 253 (2014). Black’s Law Dictionary defines
meeting as “[a] single official gathering of people to discuss or act on matters in which they have
a common interest; esp., the convening of a deliberative assembly to transact business.”
MEETING, Black's Law Dictionary (11th ed. 2019); see also Merriam-Webster Online,
https://www.merriam-webster.com/dictionary/meeting (“act or process of coming together”).
Additionally, the S.C. Freedom of Information Act (“S.C. FOIA”) includes a definition for
“meeting” which may be useful for comparison. The S.C. FOIA defines meeting as “the
convening of a quorum of the constituent membership of a public body, whether corporal or by
means of electronic equipment, to discuss or act upon a matter over which the public body has
supervision, control, jurisdiction or advisory power.” S.C. Code Ann. § 30-4-20(d). In Lambries
v. Saluda Cty. Council, 409 S.C. 1, 14, 760 S.E.2d 785, 792 (2014), the South Carolina Supreme
Court interpreted this definition to include more than “instances where action is taken.” The
Court cited the following explanation:

' Municipal elections are governed in a separate title of the South Carolina Code of Laws. See S.C. Code Ann. §§ 5-
15-10 to -170; see also Op. S.C. Att’y Gen., 2007 WL 419434 (January 29, 2007) (discussion of appointment and
removal authority regarding municipal election commission members).
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Under an open meetings law, a meeting is a gathering of a quorum or more
members of a governing body at which members discuss, decide, or receive
information as a group on issues relating to the official business of the body. ... A
meeting is not limited to gatherings at which action is taken by a governing body.
Deliberative gatherings are included as well, and deliberation in this context
connotes not only collective decision-making but also the collective acquisition
and exchange of facts in preparation for the final decision.

409 S.C. at 14-15, 760 S.E.2d at 792 (citing 62 C.J.S. Municipal Corporations § 308 (2011)).
When considering the authorities discussed above, it is this Office’s opinion that a court would
likely interpret “meeting” in Section 7-5-10(B)(3) to include instances when a majority or
quorum? of the members of a Board convene to discuss or act on a matter over which the Board
has supervision, control, or advisory power.

While such a determination may obligate members of a Board to attend several meetings
in quick succession, a member may be permitted to attend these meetings remotely in limited
circumstances. Some bodies have adopted procedural rules which allow a member to attend
public meetings by using remote conferencing platforms when the member would otherwise be
unable to attend in person. This Office has previously opined that “in the absence of a statute
requiring it to meet physically in a certain place, [Section 30-4-20(d)] authorizes a public body to
meet by means of a telephone conference call so long as the public body complies with the other
provisions of the South Carolina Freedom of Information Act.” Op. S.C. Att’y Gen., 2007 WL
1651329, at 2 (May 18, 2007); see also Op. S.C. Att’y Gen., 2012 WL 3875118 (August 28,
2012) (opining a member of a board of public works could attend a meeting via telephone
conference). Section 7-5-10(B)(2) could be viewed to require a member’s physical presence as it
states, “A member must be present at a meeting in order to vote.” S.C. Code Ann. § 7-5-
10(B)(2). However, this Office has previously opined that the physical presence of the members
of the State Board of Canvassers was required because Sections 7-3-10(c) and 7-17-220
specified “the location at which the Board, or the Commission as the case may be, shall meet.”
Op. S.C. Att’y Gen., 2007 WL 1651329, at 2-3 (May 18, 2007). Subsequently, the General
Assembly amended Section 7-17-220 to clarify that, while the Board of State Canvassers meets
at specified locations, it intended to allow the members to attend remotely if necessary. See 2010
Act No. 205, § 1, eff. June 8, 2010 (amending S.C. Code Ann. 7-17-220 to read in part “Nothing
in this section prohibits the meeting from being conducted by using telephone conference or
other means of telecommunication or electronic communication.”). Because Section 7-5-
10(B)(2) contains even less description regarding the location of meetings than the former
Section 7-17-220, a court may well find that the General Assembly did not clearly convey a
legislative intent to require members of a county board of voter registration and elections to be

2 See S.C. Code Ann. § 7-5-30 (“One member of the board shall constitute a quorum for the purpose of registering
or refusing to register applications for registration.”). While a single member of a Board is considered a quorum for
registering or refusing to register applications, such a quorum would not constitute a gathering of the members or a
majority of the body. Therefore, it is this Office’s opinion that a court likely would not hold such single member
quorums constitute meetings under Section 7-5-10(B)(3).
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physically present at a meeting. Therefore, a court may well find that a member of a Board is
permitted to attend a meeting by using a remote conferencing platform when the member would
otherwise be unable to attend in person.

Conclusion

It is this Office’s opinion that a court likely would hold a “mecting,” as used in S.C. Code
Ann. 7-5-10(B)(3), occurs when the members of a county board of voter registration and
elections (“Board™) convene to discuss or act on a matter over which the Board has supervision,
control, or advisory power. As stated in the request letter, Section 7-5-10(B)(3) requires the
chairman of the Board to “immediately” notify the Governor when a member misses three
consecutive meetings. The statute then states that the Governor “shall” remove such a member
from office. Id. Because the statute uses the word “shall” to describe the Governor’s role in
removing a member of a Board, a court likely would hold such removal is mandatory. Johnston
v. S.C. Dep't of Labor, Licensing, & Regulation. S.C. Real Estate Appraisers Bd., 365 S.C. 293,
296-97, 617 S.E.2d 363, 364 (2005) (“The term ‘shall’ in a statute means that the action is
mandatory.”).

Sincerely, »
/
=< Lo

Matthew Houck
Assistant Attorney General

REVIEWED AND APPROVED BY:
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Robert D. Cook
Solicitor General




