ALAN WILSON

ATTORNEY GENERAL

August 22, 2019

David M. Smalls

Legislative Delegation Director
Colleton County Legislative Delegation
PO Box 2103

Walterboro, SC 29488

Dear Mr. Smalls:

You have requested an opinion from this Office regarding dual office holding. Specifically, you state the
following;:

I am writing to your office to obtain an opinion in reference to a matter
of a potential dual office holding situation. I am interested in running
for city councilman for the City of Walterboro. The filing penod starts
on August 27" and the electlon is on November 5",

The reason I am seeking an opinion is that [ am currently a board
member for the SC Research Authority and a commission member for
the Technical College of the Lowcountry. 1 am currently working as
the Legislative Delegation Director for the Colleton County Legislative
Delegation. I report to the 8 delegation members but I am paid through
the county payroll.

In my role on the 2 boards/commissions, I act as board advisor and vote
on policy and procedures affecting each organization. I do not receive
any payment for my service on either board or commission.

LAW/ANALYSIS:

Dual office holding is provided for in the South Carolina Constitution, which states:

[n]o person may hold two offices of honor or profit at the same time, but
any person holding another office may at the same time be an officer in
the militia, member of a lawfully and regularly organized fire
department, constable, or a notary public ... The limitation above set
forth does not prohibit any officeholder from being a delegate to a
constitutional convention.
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S.C. Const, art. XVII § 1 A (emphasis added).
The South Carolina Supreme Court explains that an “office” for dual office holding purposes is:

“One who is charged by law with duties involving an exercise of some
part of the sovereign power, either small or great, in the performance of
which the public is concerned, and which are continuing, and not
occasional or intermittent, is a public officer.” Sanders v. Belue, 78 S.C.
171, 174, 58 S.E. 762, 763 (1907), “In considering whether a particular
position is an office in the constitutional sense, it must be demonstrated
that “[t]he power of appointment comes from the state, the authority is
derived from the law, and the duties are exercised for the benefit of the
public.” Willis v. Aiken County, 203 S.C. 96, 103 26 S.E.2d 313, 316
(1943). “The powers conferred and the duties to be discharged with
regard to a public office must be defined, directly or impliedly, by the
legislature or through legislative authority ...” 63C Am Jur.2d Public
Officers and Employees § 5 (2009).

Segars-Andrews v. Judicial Merit Selection Commission, 387 S.C. 109, 691 S.E.2d 453 (2010). Other
relevant considerations for an office are:

whether the position was created by the legislature; whether the
qualifications for appointment are established; whether the duties, tenure,
salary, bond, and oath are prescribed or required; whether the one
occupying the position is a representative of the sovereign; among
others.

Op. S.C. Atty. Gen., 2013 WL 3243063 (June 17, 2013) (quoting State v. Crenshaw, 274 S.C. 475, 478,
266 S.E.2d 61, 62 (1980)).

Our Office has previously addressed whether an individual could serve on both a city council and on the
Board of the Area Commission of the Technical College of the Lowcountry (“Commission™). See Op.
S.C. Atty. Gen., 1990 WL 599272 (August 6, 1990). In the opinion, we stated that “[t]his Office has
concluded on numerous occasions that one who serves on a city council would hold an office for dual
office holding purposes.” Id. at 1. We reviewed the statutory authority relevant to the Commission' and
concluded that service on this board would also constitute an office. Therefore, we determined that
serving in both positions would violate the Constitutional prohibition against dual office holding. Id.

We have not previously considered whether service on the South Carolina Research Authority Board of
Trustees would constitute an office. The South Carolina Research Authority (“SCRA”) and its Board of
Trustees (“Board™) were created by the South Carolina Code of Laws. See S.C. Code Ann. § 13-17-10 et
seq. (1976 Code, as amended). Pursuant to statute, the Board “shall consist of a board of twenty-four

'S.C. Code Ann. § 59-53-910 et seq. (1976 Code, as amended).
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trustees,” which includes thirteen specific ex officio members. S.C. Code Ann. § 13-17-40(A)(1) (1976
Code, as amended). The statute provides for the remaining trustees as follows:

The Governor shall name the chairman who must not be a public official
and who serves at the pleasure of the Governor. The remaining ten
trustees must be elected by the board of trustees from a list of nominees
submitted by an ad hoc committee named by the chairman and composed
of the members serving as elected trustees. Each of the Congressional
Districts of South Carolina must have at least one of the ten trustees.

S.C. Code Ann. § 13-17-40(A)(2) (1976 Code, as amended).
The terms of the trustees are also covered. Section 13-17-40 provides:

[tlerms of elected trustees are for four years, and half expire every two
years. An elected trustee may not serve more than two consecutive four-
year elected terms . . .

S.C. Code Ann. § 13-17-40(A)(3) (1976 Code, as amended).?

Trustees do not receive a salary, but “a trustee must be reimbursed for actual expenses incurred in service
to the authority.” S.C. Code Ann. § 13-17-40(C) (1976 Code, as amended). While there is no provision
for the trustees giving a bond or an oath, the trustees are granted certain powers. See S.C. Code Ann. §
13-17-70 (1976 Code, as amended). The trustees are granted the general power “to manage the business
and affairs of the authority and to take action as it considers advisable, necessary, or convenient in
carrying out its powers granted” by law. Id. Such powers include the authority to sue and be sued; to
purchase, mortgage, and sell property; to invest and disperse the authority’s funds; to construct, operate,
and maintain research parks; to borrow money; to make bylaws; and to make and execute contracts. Id.

Our opinion is that the trustees serving on the SCRA Board are public officers. The Legislature created
the SCRA and its Board and provided for the appointment, qualifications, terms of office, payment of
expenses, and the duties of the trustees. With the duties granted, the trustees appear to be exercising the
sovereign power of the State. We therefore believe that it would be dual office holding for

an individual to serve on both the SCRA Board and on a city council.

We do not have sufficient information to reach a conclusion as to whether or not your position as
Legislative Delegation Director is a public office. Your position was most likely created consistent with
Section 3 of Act No. 283, 1976 Acts and Joint Resolutions, which states:

2 Section 13-17-40(B)(2) provides for the terms of elected executive committee members. However, our
understanding is that you are not on the executive committee. See the SCRA website at https://www.scra.org/about-
us/scra-board/
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Under all forms of county government except the board of
commissioners form, county councils shall provide office space and
appropriations for the operation of the county legislative delegation
office including compensation for staff personnel and necessary office
supplies and equipment. The amount of such appropriations shall be
determined by the legislative delegation and included in the annual
county budget by the council. The delegation shall be responsible for the
employment, supervision and discharge of all personnel employed in the
delegation office.

1975 Act. No. 283 § 3. As your opinion request is time sensitive, we cannot make a determination at this
time.

In order to be as responsive as possible to your question, we note also that our Office addressed in a prior
opinion how South Carolina law operates to resolve a dual office holding situation:

When a dual office holding situation occurs, the law operates
automatically to ““cure” the problem. If an individual holds one office on
the date he assumes a second office, assuming both offices fall within the
purview of Article XVII, Section 1A of the Constitution (or one of the
other applicable constitutional prohibitions against dual office holding),
he is deemed by law to have vacated the first office held. Thus, the law
operates automatically to create a vacancy in that first office. However,
the individual may continue to perform the duties of the previously held
office as a de facto officer, rather than de jure, until a successor is duly
selected to complete his term of office (or to assume his duties if the term
of service is indefinite). See Walker v. Harris, 170 S.C. 242
(1933); Dove v. Kirkland, 92 S.C. 313 (1912); State v. Coleman, 54
S.C. 282 (1898); State v. Buttz, 9 S.C. 156 (1877). Furthermore, actions
taken by a de facto officer in relation to the public or third parties will be
as valid and effectual as those of a de jure officer unless or until a court
should declare such acts void or remove the individual from office. See,
for examples, State ex rel. McLeod v. Court of Probate of Colleton
County, 266 S.C. 279, 223 S.E.2d 166 (1976); State ex rel McLeod v.
West, 249 S.C. 243, 153 S.E.2d 892 (1967); Kittman v. Ayer, 3 Stob. 92
(S.C. 1848).

Op. S.C. Atty. Gen., 2003 WL 22172235, at *2 (Sept. 12, 2003). Our Office also has opined that:

[N]o steps are necessary [to resolve a dual office holding situation]
because the individual found to hold two offices automatically vacates
the first office held by that individual. However, we reiterate that the
individual will continue to serve in the first office in a de facto capacity
until a successor is appointed.
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Op. S.C. Atty. Gen., 2007 WL 1651345, at *4 (May 9, 2007).

CONCLUSION:

For the reasons set forth above, this Office believes that it would be a violation of the dual office holding
prohibition of the South Carolina Constitution for an individual to serve simultaneously as a member of
the Walterboro City Council, the South Carolina Research Authority Board of Trustees, and the Technical
College of the Lowcountry Area Commission. Because of a lack of sufficient information, we cannot
opine regarding your position as the Legislative Delegation Director of the Colleton County Legislative
Delegation. When a violation of the prohibition against dual office holding occurs, the individual is
deemed by law to have vacated the first office held. However, they continue to serve in the first office in a
de facto capacity until a successor is selected.

Sincere[y, .
g(y}@m 4 ozt

Elinor V. Lister
Assistant Attorney General
REVIEWED AND APPROVED BY:

Robert D. Cook
Solicitor General



