ALAN WILSON
ATTORNEY GENERAL

September 24, 2019

Ms. Mary Poole

State Director

South Carolina Department of Disabilities and Special Needs
P.O. Box 4706 '

Columbia, SC 29240

Dear Director Poole:

Attorney General Alan Wilson has referred your letter to the Opinions section. Your
letter asks the following:

The South Carolina Department of Disabilities and Special Needs (DDSN) is
governed by a Commission, defined in SC Code Ann. § 44-20-210 (Supp.2018).
The DDSN Commission consists of seven members, from each of the South
Carolina Congressional Districts, who are appointed by the Governor upon advice
and consent of the Senate.

Currently, due to recent resignations, ... the DDSN Commission has only three
members. In addition to planned and known Commission departures, a fourth
vacancy occurred when the Commissioner from the 3™ District abruptly resigned
on August 19, 2019. ...

As indicated in the statute, normally four members of the DDSN Commission
would constitute a quorum so that a meeting could be convened pursuant to SC
Code 30-4-20(d) (1986).

According to SC Code 30-4-20(e) (1986):

"Quorum" unless otherwise defined by applicable law means a simple majority of
the constituent membership of a public body.

Thus it would appear that unless there are four members of the seven who are

designated by the statute, there is no quorum for the Commission and no action
can be taken.
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DDSN respectfully requests an opinion from your office which would inform us
as to whether the DDSN Commission can calculate a quorum based on the
number of members currently appointed, three, which would mean that two
members would be considered a quorum. Or is a quorum four members, based on
the total number of seven, as required in the statute.

Law/Analysis

It is this Office’s opinion that a court likely would hold that a minimum of four members
of the DDSN Commission (“Commission”) are required to constitute a quorum. As noted in the
request letter, Section 44-20-210 created the Commission and outlined the terms of office for its
members as follows:

There is created the South Carolina Commission on Disabilities and Special
Needs. The commission consists of seven members. One member must be a
resident of each congressional district appointed by the Governor upon the advice
and consent of the Senate. They shall serve for four years and until their
successors are appointed and qualify. Members of the commission are subject to
removal by the Governor pursuant to the provisions of Section 1-3-240. A
vacancy may be filled by the Governor for the unexpired portion of the term.

S.C. Code Ann. § 44-20-210 (emphasis added).
In Williams v. Benet, 35 S.C. 150, 14 S.E. 311 (1892), the Court expressed that the

purpose of a quorum requirement is to allow a public body to conduct its business with less than
the entire membership present.

The very purpose in providing for the transaction of business of any given body or
tribunal by a quorum is to prevent the stoppage of the public business when a
portion of the whole membership may, from any cause, fail to attend at the time

appointed; and whether such failure results from death or some temporary cause
cannot affect the question.

14 S.E. at 312 (emphasis added). This Office has not identified authority specific to the
Commission’s quorum requirements. The South Carolina Supreme Court has articulated that in
the absence of such authority, the common law requires the presence of a majority of a public
body to constitute a quorum.

In the absence of any statutory or other controlling provision, the common-law
rule that a majority of a whole board is necessary to constitute a quorum applies,
and the board may do no valid act in the absence of a quorum. A member who
recuses himself or is disqualified to participate in a matter due to a conflict of
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interest, bias, or other good cause may not be counted for purposes of a quorum at
the meeting where the board acts upon the matter.

Garris v. Governing Bd. of S.C. Reinsurance Facility, 333 S.C. 432, 453, 511 S.E.2d 48, 59
(1998) (citations omitted).

In Anderson Cty. v. Preston, No. 2017-001898, 2019 WL 3683575 (Aug. 7, 2019), the
Court reaffirmed Garris when it declared a severance agreement approved by a county council to
be null and void. The Court held that when the council approved the severance agreement, it did
so without a quorum because four members of its seven member council were disqualified due to
conflicts of interest. The Court concluded, “A majority of the seven-member Council requires
four members to constitute a quorum. After removing the disqualified votes, however, only
three of the Council members could count towards the quorum. Id. As such, a quorum did not
exist.” Id. at 9. These cases can be read to stand for the proposition that a public body is allowed
to conduct its business on behalf of the public with less than its full body present. However, if a
majority of that public body is unable to participate, whether because of death, resignation, or
any other cause, it is unable to act.

This Office has previously opined regarding how to calculate the number of members
necessary to constitute a quorum of a public body when there are vacancies on its governing
body. This Office’s August 6, 1979 opinion addressed the quorum requirements for the South
Carolina Museum Commission when multiple members had resigned. Op. S.C. Att’y Gen., 1979
WL 43501 (August 6, 1979). The Museum Commission’s enabling statute states it is “composed
of nine (9) members who shall serve four (4) years terms and ‘until successors are appointed and
qualified.”” Id.

A question has been raised as to whether members who have resigned, but for
whom successors have not been appointed, must be counted in determining if a
quorum is present. It is my opinion that since a member cannot vacate his office
until his successor is appointed and qualified, members who have submitted their
resignations are still members of the Commission for the purposes of determining
if a quorum is present.

Id. The opinion concluded by noting a Florida Supreme Court decision prohibited deducting
“vacancies from death, resignation, or failure to elect” from the total membership of a body to
determine if a quorum is present. Id. Based on the authorities discussed above, it is this Office’s
opinion that a court likely would hold that four members of the Commission are the minimum
number which must be present to constitute a quorum.

Please note that the Governor is authorized to fill vacancies which occur on the
Commission as “interim appointments” to allow the Commission to reach a quorum. When a
vacancy occurs “in an office filled by an appointment of the Governor with the advice and
consent of the Senate” during a recess of the Senate, the Governor is permitted to fill such a seat
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and must report the interim appointment to the Senate and also forward a formal appointment at
the Senate’s next regular session. S.C. Code Ann. § 1-3-210; see Senate by & through
Leatherman v. McMaster, 425 S.C. 315, 334, 821 S.E.2d 908, 918 (2018) (holding S.C. Code
Ann, § 1-3-210 authorizes the Governor to make an interim appointment during “any recess of
the Senate in which the vacancy existed.”). As cited above, membership on the Commission is
such an office because its members are “appointed by the Governor upon the advice and consent
of the Senate.” S.C. Code Ann. § 44-20-210. Such interim appointments would be a potential
avenue for the Commission to meet its minimum membership level to constitute a quorum.

Alternatively, a court may well find that the Commission members’ resignations were
ineffective and compel their attendance until successors are qualified. In Rogers v. Coleman,
245 S.C. 32, 138 S.E.2d 415, 417 (1964), the South Carolina Supreme Court interpreted a similar
statute applicable to county election commissioner’s terms of office as follows:

The foregoing statute provides that officers qualified thereunder ‘shall continue in
office until their successors are appointed and qualified.” The legislative intent to
make provision against a situation where there would be no qualified
commissioners to conduct and hold elections is clear. A proper interpretation of
the statute makes it mandatory on the part of election commissioners to serve until
their successors are appointed and qualify. Therefore the attempted resignated
[sic] of these respondents was of no effect and their tenure in office, together with
the duties and responsibilities thereof, must be held to continue, since no
successors have qualified. This is in accord with the general rule that a public
officer does not cease to be such even when his resignation is accepted, but
continues in office until a successor is qualified where the statute or Constitution
so provides. °

245 S.C. at 34, 138 S.E.2d at 417; see also Op. S.C. Att’y Gen., 2013 WL 5763372, at 3
(October 10, 2013) (discussing Rogers to find that even after resigning his office, a magistrate
was “required to continue discharging the duties of his office until his successor is appointed and
qualified”); 1987 S.C. Op. Att'y Gen. 20 (January 12, 1987) (opining that S.C. Code § 14-23-
1020 required a probate judge to continue in office until his successor qualifies); 8 S.C. Jur.
Public Officers and Public Employees § 45 (“Even after his resignation is accepted, a public
officer continues in office until a successor is qualified.”). In reliance on Rogers, this Office’s
May 26, 1978 opinion discussed the impact of resignations on the Consumer Affairs
Commission:

[M]embers who have resigned and have ceased participating in Commission
affairs should be informed that they should remain upon the Commission. If they
do not accede to this request, legal proceedings may be instituted to seek
compliance. Those members who do, however, act in a continuing capacity will,
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in my opinion, constitute the governing body of the South Carolina Consumer
Affairs Commission.

I therefore advise that efforts should be made at once to secure the participation
on the Commission of those members who have previously resigned. The
assistance of this Office may be called upon in the securance of such attendance.
If this is unavailing, the five present acting members may function in the conduct
of the affairs of the South Carolina Consumer Affairs Commission in order to
avoid a lapse of governmental functions.

1978 S.C. Op. Att'y Gen. 139 (1978).

This Office has addressed the seeming inconsistency of advising that resigning members
of a public body can be held to continue in office and, at the same time, permit their seats to be
filled by appointment. In a May 26, 1976 opinion, Attorney General McLeod advised Governor
McNair that while such offices are not vacant, the officers only continue in office until their
successors are appointed.

The members of the board presently serving are required to continue in office
until their successors have been appointed and have qualified. Rogers v. Coleman
245 S.C. 32, 138 S.E.2d 415. After the expiration of their terms of office, they
continue to serve in a de facto capacity, which is recognized as a ‘vacancy’ in
office in the sense that it may be filled although there is a physical occupant of the
office. Bradford v. Byrnes, 221 S.C. 255, 70 S.E. 228.

Accordingly, I advise that, in the opinion of this office, vacancies exist in the
offices held by members of the board of registration who were appointed two
years ago, and who have not subsequently been appointed, and that you may fill
these vacancies at any time.

1970 S.C. Op. Att'y Gen. 99 (1970).
Conclusion

It is this Office’s opinion that a court likely would hold that a minimum of four members
of the DDSN Commission (“Commission”) are required to constitute a quorum. As is discussed
more fully above, to the extent that vacancies exist on the Commission, such vacancies do not
reduce the count of members necessary to constitute a quorum. Because S.C. Code Ann. § 44-
20-210 established the Commission as a seven member body, four members must be present to
constitute a quorum. See Anderson Cty. v. Preston, No. 2017-001898, 2019 WL 3683575, at 9
(“A majority of the seven-member Council requires four members to constitute a quorum.”). In
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Rogers v. Coleman, 245 S.C. 32, 138 S.E.2d 415, 417 (1964), the South Carolina Supreme Court
admonished that “it [is] mandatory on the part of ... commissioners to serve until their
successors are appointed and qualify.” See also 1978 S.C. Op. Att'y Gen. 139 (1978)
(“[M]embers who have resigned and have ceased participating in Commission affairs should be
informed that they should remain upon the Commission. If they do not accede to this request,
legal proceedings may be instituted to seck compliance.”). Alternatively, such vacancies may be
filled by the Governor as interim appointments during a recess of the Senate. See Senate by &
through Leatherman v. McMaster, supra.

Sincerely, i
Wil %/Z_
Matthew Houck

Assistant Attorney General

REVIEWED AND APPROVED BY:
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Robert D. Cook
Solicitor General




