ALAN WILSON
ATTORNEY GENERAL

September 17, 2019

The Honorable J. Todd Rutherford
Member i

South Carolina House of Representatives
P.O. Box 142

Columbia, South Carolina 29202

Dear Representative Rutherford:

We received your letter addressed to Attorney General Alan Wilson requesting an opinion of this
Office concerning the validity of a North Charleston ordinance. You quoted the ordinance as

follows:
Sec. 2-21- Eligibility of office.
To be eligible for the position of mayor or council member, a person shall be a
duly qualified elector of the state and of the county and shall have resided
within the city at least six (6) months immediately preceding the day of the
election.

You ask

[s]ince Article VIII, Section 9 of the Constitution provides that the “structure
and organization” of municipalities is authorized by general law, and further §
5-15-20 of the Code of Laws does not authorize municipal governments to
provide for further residency requirements, is the North Charleston ordinance
preempted by state law?

Law/Analysis

We begin with the presumption that “[a] municipal ordinance is a legislative enactment and is
presumed to be constitutional.” Aakjer v. City of Myrtle Beach, 388 S.C. 129, 133, 694 S.E.2d
- 213,215 (2010). In accordance with section 17 of article VIII of the South Carolina Constitution
(2009), “all laws concerning local government shall be liberally construed in their favor.
Powers, duties, and responsibilities granted local government subdivisions by this Constitution
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and by law shall include those fairly implied and not prohibited by this Constitution.” Section 5-
7-30 of the South Carolina Code (Supp. 2018) confers upon municipalities the power to “enact
regulations, resolutions, and ordinances, not inconsistent with the Constitution and general law
of this State . . . .” In addition, section 5-7-10 of the South Carolina Code (2004) states “[t]he
powers of a municipality shall be liberally construed in favor of the municipality and the specific
mention of particular powers shall not be construed as limiting in any manner the general powers
of such municipalities.”

The South Carolina Supreme Court explained the two-step process used to determine the validity
of an ordinance in Foothills Brewing Concern, Inc. v. City of Greenville, 377 S.C. 355, 660
S.E.2d 264 (2008).

First, the Court must consider whether the municipality had the power to enact
the ordinance. If the State has preempted a particular area of legislation, a
municipality lacks power to regulate the field, and the ordinance is invalid. If,
however, the municipality had the power to enact the ordinance, the Court
must then determine whether the ordinance is consistent with the Constitution
and the general law of the State.

Id. at 361, 660 S.E.2d at 267 (citations omitted).

Section 1 of Article VI of the South Carolina Constitution (2009) sets forth the requirements to
hold office in South Carolina. This provision does not contain a residency requirement, but
simply requires any person serving in any office in this State or its political subdivisions must
“possess the qualifications of an elector.” S.C. Const. art. VI, § 1 (2009). Section 3 of Article II
of the South Carolina Constitution (2009) states “[e]very citizen possessing the qualifications
required by this Constitution and not laboring under the disabilities named in or authorized by it
shall be an elector.”

The Legislature enacted section 5-15-20 of the South Carolina Code (2004), which discusses the
methods for election of mayors and city council members. This provision provides:

Each municipality in this State shall provide by ordinance for the election of
its council. Councils shall select any one of the following methods of election
of council:

(1) Members of the council elected from the municipality at large.

(2) One member elected from each ward of the municipality by the
qualified electors of the ward. Candidates secking office from a
particular ward shall be residents of the ward during their entire terms
of office.
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(3) Some members elected from wards as provided for in (2) and the
remainder elected from the municipality at large.

(4) Members required to be residents of particular wards but be elected
from the municipality at large.

(5) Some members may be required to be residents of particular wards
and others may be residents of the municipality without regard to a
particular ward and all members shall be elected from the municipality
at large.

Regardless of the form adopted by the municipality, the mayor shall be
elected at large.

Mayors and councilmen shall be qualified electors of the municipality and, if
they are elected subject to residential or ward requirements as provided in this
section, they shall be qualified electors of the ward prescribed for their
election qualification.

S.C. Code Ann. § 5-15-20 (emphasis added).

Section 5-15-20 gives municipalities the authority to provide for the election of its council
members. This statute, in addition to the South Carolina Constitution, requires these officers
qualify as electors of the municipality. Section 5 of Article II of the South Carolina Constitution
(2009) provides the qualifications for municipal electors. “Municipal electors shall possess the
qualifications prescribed in this Constitution, but each such elector must have resided in the
municipality in which he offers to vote for thirty days next preceding the election.” S.C. Const.
art. II, § 5.

Our courts have recognized that when qualifications for office are set forth by the Constitution,
the Legislature is precluded from adding additional qualifications. Article 1 section 5 of the
South Carolina Constitution (2009) states: “All elections shall be free and open, and every
inhabitant of this State possessing the qualifications provided for in this Constitution shall have
an equal right to elect officers and be elected to fill public office.” In McLure v. McElroy, 211
S.C. 106, 119, 44 S.E.2d 101, 108 (1947), overruled in part by Weaver v. Recreation Dist., 328
S.C. 83, 492 S.E.2d 79 (1997), our Supreme Court interpreted this provision as meaning

all officers, constitutional and statutory, and whether elected or appointed,
must be qualified electors, and the legislature may not add other conditions for
eligibility to those specified in the constitution for election or appointment to
constitutional offices, that is, those offices created by the constitution; but as
to offices established only by legislative acts, the General Assembly may
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prescribe other and additional qualifications which are reasonable in their
requirements.

In an opinion of this Office issued in 1981, we considered the validity of a bill prohibiting
persons convicted of disclosing records of the State Reorganization Commission and the
Legislative Audit Council from holding public office for five years after the conviction. Op.
S.C. Att’y Gen., 1981 WL 158233 (S.C.A.G. Apr. 10, 1981). Citing to McLure, we stated
“[t]hat case holds that the Legislature may not add qualifications for constitutional office in
addition to those set forth in the Constitution. Thus, the bill in question would be
unconstitutional if sought to be applied to constitutional officers....” Id.

While McLure and our 1981 opinion dealt with constitutionally created offices, we applied the
same reasoning to legislatively created offices in a 1988 opinion. Op. S.C. Att’y Gen., 1988 WL
383554 (S.C.A.G. Sept. 26, 1988). Addressing the validity of an ordinance adding term limits
for city council members, we considered a municipality’s ability to add qualifications with
respect to mayors and council members. Id. Referring to section 5-15-20, we stated

[tlhe General Assembly created the offices of mayor and members of a
municipal governing body. Acting within its authority as provided above, the
General Assembly has adopted Section 5-15-20, Code of Laws of South
Carolina (1987 Cum.Supp.), to specify qualifications as to eligibility for
election as a mayor or member of council . . . .

Id. We noted section 5-15-40 of the South Carolina Code addressed the term of office for
mayors and councilmen, but did not impose a term limit. Id. As such, we determined

the General Assembly has not limited the length of service of a mayor or
councilman.

A municipality generally “possess[es] and can exercise only such powers as
are granted in express words, or those necessarily or fairly implied in or
incident to the powers expressly conferred, or those essential to the declared
objects and purposes” of the municipality. McKenzie v. City of Florence, 234
S.C. 428, 437, 108 S.E.2d 825 (1959). We can locate no express authority to
adopt such a limitation on service on a city council, nor can we identify a
power granted to a municipality from which that authority could be
necessarily or fairly implied.

Id.

We found no express or implied authority given to municipalities from the Legislature allowing
the imposition of a durational residency requirement. Thus, in keeping with our prior opinions,
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we do not believe the City of North Charleston has the ability to impose a six-month residency
requirement for candidates for mayor or city council without legislative authority.

In addition, section 5 of article II of the South Carolina Constitution places a thirty-day residency
requirement on municipal electors. Both section 1 of article VI of the South Carolina
Constitution and section 5-15-20 of the South Carolina Code require candidates for mayor and
city council to meet the qualifications of a municipal elector. Accordingly, we believe the thirty-
day residency requirement applies to mayors and council members. As such, we believe an
ordinance requiring a sixth-month residency requirement contravenes of both the South Carolina
Constitution and state law.

We are also concerned as to the constitutionality of imposing a duration on the residency
requirement. While our courts have not addressed this issue, other jurisdictions have found
durational residency requirements violate the equal protection clause of the Fourteenth
Amendment of the United States Constitution.

In Antonio v. Kirkpatrick, 579 F.2d 1147 (8th Cir. 1978), the Eighth Circuit Court of Appeals
found Missouri’s ten-year residency requirement for the office of state auditor denied candidate’s
equal protection. The Eighth Circuit rejected arguments that the durational residency
requirement infringed upon fundamental rights to vote and interstate travel. Finding no suspect
classification, the Court employed a traditional reasonable basis standard. The Court determined
“[t]he durational residency requirement discriminates between old residents and new residents.
In reviewing state classifications, judicial restraint generally compels adherence to the long-
established rule that a State does not deny equal protection if the classification is rationally
related to a legitimate government objective.” Id. at 1148. The Eighth Circuit acknowledged

[tlhe durational requirements give some assurance that candidates are
acquainted with the problems of the State and that voters have had some
opportunity to observe the candidates as fellow citizens in their local areas. A
State does have a recognized interest in obtaining knowledgeable and
qualified candidates for high office. A State’s own opinion of its durational
residency requirements is entitled to considerable weight, particularly as set
forth in a State constitution. As noted in McDonald, supra, 394 U.S. at 809,
89 S.Ct. at 1408, “statutory classifications will be set aside only if no grounds
can be conceived to justify them.” We think, therefore, there are sufficient
legitimate, rational objectives for State-imposed durational residency
requirements for office and particularly for statewide office. However, the
question here is whether the requirement so imposed violates constitutional
standards as being arbitrary or so restrictive as to erase any rational
relationship to the legitimate State interest of having qualified and
knowledgeable candidates.
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Id. at 1150. Using this standard, the Court determined the ten-year residency requirement was
not reasonably related to any of the asserted state interests or to any of the requirements of the
office of State Auditor. Id.

In Green v. McKeon, 468 F.2d 883 (6th Cir. 1972), the Sixth Circuit Court of Appeals
considered whether a provision in a city charter requiring two years’ residency for elected city
officials was unconstitutional. Declining to address whether the rights of voters were
inextricably intertwined with the rights of potential candidates requiring strict scrutiny of the
requirement, the Sixth Circuit found the durational residency requirement imposed by the city
charter classified the city’s residents “on the basis of travel.” Id. at 884. Therefore, the Court
opined “[t]hat classification alone requires that the requirement be strictly scrutinized because it
operates to penalize the exercise of the basic constitutional right to travel.” Id. The city asserted
the requirement “is justified because every candidate for City office needs to become familiar
with the local form of government and the problems peculiar to the municipality.” Id. at 885.
However, the Court held “the two year residence requirement is too broad for the achievement of
that objective.” Id. Quoting the United State Supreme Court in Dunn v. Blumstein, 405 U.S.
330, 343 (1972), addressing a voter durational residency requirement, the Sixth Circuit
explained:

“It is not sufficient for the State to show that durational residence
requirements further a very substantial state interest. In pursuing that
important interest, the State cannot choose means which unnecessarily burden
or restrict constitutionally protected activity. Statutes affecting constitutional
rights must be drawn with ‘precision,’ . . . and must be ‘tailored’ to serve their
legitimate objectives . . .. And if there are other, reasonable ways to achieve
those goals with a lesser burden on constitutionally protected activity, a State
may not choose the way of greater interference. If it acts at all, it must choose
‘less drastic means.””

Id. The Sixth Circuit determined:

The restriction is in no way “tailored” to achieve the stated municipal goal. It
permits a two year resident of Plymouth to hold public office regardless of his
lack of knowledge of the governmental problems of the city. On the other
hand, it excludes more recent arrivals who have had experience in local
government elsewhere or who have made diligent efforts to become well
acquainted with the municipality. Further, in our representative form of
government, the voters are the arbiters of the suitability of candidates for
public office. Whether a candidate has the ability to carry out the duties of a
particular city office, even though he arrived in Plymouth less than two years
prior to election day, is a matter for consideration by the voters in choosing
between candidates running for that office. Opposing candidates undoubtedly
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will bring this deficiency, if it be one, to the attention of the electorate in the
course of campaigning.

Id.

These cases are just two examples of many cases finding durational requirements violate the
Fourteenth Amendment. See also, Wellford v. Battaglia, 343 F. Supp. 143, 144 (D. Del. 1972),
aff'd, 485 F.2d 1151 (3d Cir. 1973) (holding a city charter requiring the mayor to be a resident of
the city for five years prior to election violated equal protection applying the compelling interest
test); Bolanowski v. Raich, 330 F. Supp. 724, 727 (E.D. Mich. 1971) (stating absent a showing
of a compelling municipal interest, a three-year residency requirement for mayor violated equal
protection). We acknowledge other jurisdictions, especially those employing a rational basis
standard, upheld durational residency requirements challenged under the Fourteenth
Amendment. See e.g., Fleak v. Allman, 420 F. Supp. 822, 825 (W.D. Okla. 1976) (finding an
Oklahoma statute “which requires that ‘in order to file as a candidate for the House of
Representatives in any of the representative districts, the candidate must have been a qualified
registered elector in such district for at least six (6) months immediately preceding the filing
period prescribed by law,’ is a valid statutory enactment of the Legislature of Oklahoma and
complies fully with the Equal Protection of the Law clause of the Fourteenth Amendment of the
Constitution of the United States.”); Walker v. Yucht, 352 F. Supp. 85, 99 (D. Del. 1972)
(finding a three-year state residency requirement for candidates for the state legislature “neither
arbitrary nor lacking in rational justification, does not violate the equal protection clause of the
fourteenth amendment.”); Scavo v. Albany Cty. Bd. of Elections, 131 A.D.3d 796, 798, (N.Y.
App. Div. 2015) (finding “the one-year durational residency requirement imposes a reasonable,
nondiscriminatory restriction on prospective candidates and voters that is supported by a rational
basis.”). We also acknowledge North Charleston’s durational residency requirement is shorter
than those considered by other courts. Nonetheless, a court could find the same constitutional
impediments discussed by the Sixth and Eighth Circuits also apply to the North Charleston
ordinance.

Conclusion

Only a court, not this Office, is authorized to declare an ordinance invalid. Op. S.C. Att’y Gen.,
1989 WL 508503 (S.C.A.G. Feb. 15, 1989). However, consistent with our prior opinions, we
continue to hold the opinion that municipalities are without authority to impose additional
conditions on candidates for municipal office without specific legislative authority. In addition,
both state law and the South Carolina Constitution provide that mayors and council members
must meet to the qualifications of a municipal elector. Because the Constitution specifies a
residency requirement for municipal electors, we believe an ordinance requiring an alternative
residency requirement would run afoul of the Constitution and state law.
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Sincerely, .

Cydney Milling
Assistant Attorney General

REVIEWED AND APPROVED BY:

Solicitor General



