ALAN WILSON
ATTORNEY GENERAL

February 20, 2020

Wesley Vorberger, Esq.

General Counsel ‘
Greenville County Sheriff’s Office
4 McGee Street

Greenville, SC 29601

Dear Mr. Vorberger:

You have requested an opinion from this Office regarding “issues arising from the recently
formed Greenville County Multi-Jurisdictional Drug Enforcement Unit (“DEU”).” Specifically,
you state the following:

The DEU was established in March 2019 under a mutual-aid
agreement (“Agreement”) between the Greenville County Sheriff’s
Office (“GCSO”) and various municipal police departments in
Greenville County. See Agreement (attached); cf. S.C. Code § 23-
20-30.

Under the Agreement, the GCSO and various police departments
aligned their resources to “provide a more comprehensive
approach to combat trafficking in narcotics and dangerous drugs
and other related crimes in Greenville County; and to provide a
more effective use of public resources.” See Agreement at 1. The
Agreement states that each participating entity will provide at least
one law enforcement officer to the DEU, making up the vast
majority of the DEU’s manpower. The DEU is controlled by a
Governing Board (made up of chief executive officers from each
participating entity) and managed by a Commander employed by
the Thirteenth Circuit Solicitor’s Office. Under the terms of the
Agreement, law enforcement officers serving in the DEU have
countywide jurisdiction to investigate crimes and enforce county
ordinances and state laws. The countywide law enforcement
jurisdiction is recognized by the Sheriff -at a formal swearing-in
ceremony, after which a commission is provided to the DEU
member.

REMBERT C. DENNIS BUILDING o POST OFFICE BOX 11549 » COLUMBIA, SC292E1-1549 o TELEPHONE 803-733-3970 o FACSIMILE §03-253-6283



Wesley Vorberger, Esq.

Page 2

February 20, 2020

By way of illustration, the City of Fountain Inn provides a full-
time police officer to work in the DEU. Under the Agreement, that
officer would work during his normal 40 hour workweek for the
city, and still be paid by the city, notwithstanding his full-time
work in the DEU. While maintaining his position as a municipal
police officer, the officer would be sworn-in to his position on the
DEU, commissioned by the Sheriff, and have countywide law
enforcement jurisdiction — concurrent with his ongoing law
enforcement jurisdiction in the City of Fountain Inn. In sum, he
would work throughout the county, assisting the DEU carry out its
missions and operations.

This arrangement under the Agreement raises two main questions
regarding the operation of the DEU and the Sheriff’s role in
conferring countywide jurisdiction:

(1) Does serving as both a municipal police officer as
well as a sworn and commissioned member of the
DEU (as effectuated by the Sheriff) violate the
South Carolina Constitution’s prohibition on dual-
office holding? See S.C. Const. Art. VI, § 3.

a. Is serving on a joint-task force or
unit established by a mutual-aid
agreement considered a separate
“office” for the purposes of the dual
office holding prohibition?

b. If a dual-office issue is present, what
effect would serving on the DEU
have on a municipal police officer’s
initial commission to serve his
municipality?

(2) Is a mutual-aid agreement between a municipality
and the GCSO - in and of itself and without any
additional commission by the Sheriff — sufficient to
confer countywide law enforcement jurisdiction on
a municipal police officer operating under the terms



Wesley Vorberger, Esq.
Page 3
February 20, 2020

of the agreement? See S.C. Const. Art. VIII, § 13;
S.C. Code §§ 23-20-20, -30.

LAW/ANALYSIS:

We will begin with your question regarding dual office holding. Dual office holding is provided
for in the South Carolina Constitution:

[n]o person may hold two offices of honor or profit at the same
time, but any person holding another office may at the same time
be an officer in the militia, member of a lawfully and regularly
organized fire department, constable, or a notary public . . . The
limitation above set forth does not prohibit any officeholder from
being a delegate to a constitutional convention.

S.C. Const., art. XVII § 1A. See also S.C. Const., art. VI § 3.
The South Carolina Supreme Court explains that an “office” for dual office holding purposes is:

“One who is charged by law with duties involving an exercise of
some part of the sovereign power, either small or great, in the
performance of which the public is concerned, and which are
continuing, and not occasional or intermittent, is a public
officer.” Sanders v. Belue, 78 S.C. 171, 174, 58 S.E. 762, 763
(1907), “In considering whether a particular position is an office in
the constitutional sense, it must be demonstrated that “[t]he power
of appointment comes from the state, the authority is derived from
the law, and the duties are exercised for the benefit of the
public.” Willis v. Aiken County, 203 S.C. 96, 103 26 S.E.2d 313,
316 (1943). “The powers conferred and the duties to be discharged
with regard to a public office must be defined, directly or
impliedly, by the legislature or through legislative authority . .
.”’63C Am Jur.2d Public Officers and Employees § 5 (2009).

Segars-Andrews v. Judicial Merit Selection Commission, 387 S.C. 109, 691 S.E.2d 453 (2010).

Other relevant considerations for an office are:

whether the position was created by the legislature; whether the
qualifications for appointment are established; whether the duties,
tenure, salary, bond, and oath are prescribed or required; whether
the one occupying the position is a representative of the sovereign;
among others.
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Op. S.C. Atty. Gen., 2013 WL 3243063 (June 17, 2013) (quoting State v. Crenshaw, 274 S.C.
475, 478, 266 S.E.2d 61, 62 (1980)).

Several of our prior opinions assist with answering your question. In a previous opinion, Op.
S.C. Atty. Gen., 2010 WL 3896166 (Sept. 10, 2010), this Office addressed whether it would
constitute dual office holding if the Richland County Sheriff entered into a contract with the City
of Columbia to manage its police department. After a lengthy analysis of our State Constitution
and laws as well as the prior opinions of this Office, we concluded:

[i]n the opinion of this office, it would not be a violation of this
State's constitutional prohibition against dual office holding for the
Richland County Sheriff to enter into a management contract with
the City of Columbia to turn over the full, complete and entire
responsibility for law enforcement within the City of Columbia to
the Sheriff. Again, the Sheriff would not separately hold any
official position as Police Chief or any other appointed position
with the City but instead would exercise all of the authority and
duties of the office of Police Chief pursuant to a management
contract. As understood by this office, the Sheriff's contract would
be to provide leadership and management of the Columbia Police
Department as a consultant. Thus, such management contract
would not bestow upon the Sheriff a separate office, but would
simply assign additional law enforcement duties to him. Such
conclusion is consistent with the long-standing opinions of this
office.

Id. at 4.

In the September 10, 2010 opinion, we considered another opinion of this Office dated January
7, 1985. In the January 7, 1985 opinion, Op. S.C. Atty. Gen., 1985 WL 259106 (Jan. 7, 1985),
the issue was whether it would be dual office holding if a county council delegated certain of the
county’s administrative duties to its chairman. We concluded:

As we understand it, Georgetown County Council has not created a
separate position of administrator. The council member performs
his administrative duties by virtue of his position as chairman of
County Council. The duties are, practically speaking performed ex
officio and are inherent in the office of county councilman under
the council form of government. See, Section 4-9-310. In such
instances, where an officer is performing additional duties by
virtue of his holding one office our Supreme Court has concluded
that the dual office holding provision is not contravened. Ashmore
v. Greater Greenville Sewer District, 211 S.C. 77, 44 S.E.2d 88
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(1977). Based upon this reasoning, we seriously doubt that a court
would conclude that the situation in question constituted dual
office holding.

Id. at 4.

This Office has further discussed the meaning of “ex officio” as defined by the Ashmore case in
a November 18, 2014 opinion:

[w]e find it pertinent to note despite the prohibition on dual office
holding, our Supreme Court found this prohibition generally does
not apply when the individual in question holds one office in
an ex officio capacity. In Ashmore v. Greater Greenville Sewer
District. 211 S.C. 77, 92, 44 S.E.2d 88, 95 (1947) the Court stated:

The rule here enforced with respect to double or
dual office holding in violation of the constitution is
not applicable to those officers upon whom other
duties relating to their respective offices are placed
by law. A common example
is ex officio membership upon a board or
commission of the unit of government which the
officer serves in his official capacity, and the
functions of the board or commission are related to
the duties of the office.

The Court then explained the term ex officio means “by virtue of
his office.” Id. (internal quotations omitted). Thus, if membership
on a board or committee is ex officio, or by virtue of the person's
office, it does not constitute an office for dual office holding

purposes.

Op. S.C. Atty. Gen., 2014 WL 6705712 at 3 (Nov. 18, 2014) (citing Op. S.C. Atty. Gen., May
27,2004; July 18, 1989).

At first glance, it would appear to be a violation of the constitutional prohibition against dual
office holding for a municipal police officer to act as a DEU officer. However, it is our opinion
that it does not constitute dual office holding because they are not separate offices. The
Agreement between the GCSO and the municipal police departments requires each participating
law enforcement agency to “provide a minimum of one full-time narcotic enforcement officer”
to the DEU. Agreement at 2. According to your letter, the law enforcement officers provided
by the participating agencies constitute the vast majority of the DEU’s manpower. Therefore, a
municipal police officer performs the duties and exercises the authority of a DEU officer by
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virtue of his position as a narcotics enforcement officer for the municipal police department. He
is merely performing additional duties for the DEU relating to the duties he performed for the
municipal police department.

Additionally, the Agreement provides that a municipal police officer works as a DEU officer
during his regular forty hour work week for the city, remains an employee of the city, and
receives a salary from the city. Agreement at 3. This proves that a municipal police officer and
a DEU officer are not separate offices.

We will now address your second question regarding whether a mutual aid agreement is
sufficient to confer countywide law enforcement jurisdiction on a municipal police officer
operating as a DEU officer. This Office has previously stated that “[a]ny agreement cannot grant
law enforcement officers any additional jurisdictional authority other than that specifically
granted by statute.” Op. S.C. Atty. Gen., 2005 WL 774129 at 4 (Mar. 1, 2005). Pursuant to the
Law Enforcement Assistance and Support Act,' which provides for mutual aid agreements,
“[t]he officers of the law enforcement provider have the same legal rights, powers, and duties to
enforce the laws of this State as the law enforcement agency requesting the services.” S.C. Code
Ann. § 23-20-40(E) (1976 Code, as amended). Since the DEU was created “to provide a more
comprehensive investigative approach to combat trafficking in narcotics and dangerous drugs
and other related crimes in Greenville County . . . .,”* we believe that the Greenville County
Sheriff’s Office is the “law enforcement agency requesting the services” referred to in section
23-20-40(E). Therefore, DEU officers have the same legal rights, powers, and duties to enforce
State laws as the Greenville County Sheriff’s office.

A sheriff’s office has countywide jurisdiction:

Prior opinions of this office have recognized that a sheriff is the
chief law enforcement officer of a county. See: Ops. dated April
20, 2006 and March 8, 1989. As noted in a prior opinion of this
office dated March 1, 2005, a sheriff's jurisdiction encompasses his
entire county. An opinion of this office dated November 6, 1992
stated that

[tlhe general law in this State presently requires a
sheriff and his deputies to patrol their county and
provide law enforcement services to its citizens.
Such is consistent with...(his)...status as the chief
law enforcement officer of a county.

Op. S.C. Atty. Gen., 2006 WL 2593080 at 1 (Aug. 25, 2006).

''S.C. Code Ann. § 23-20-10 et seq. (1976 Code, as amended).

? Agreement at 1.
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Since the Greenville County Sheriff’s Office has countywide jurisdiction, DEU officers
operating under the terms of the Agreement also have countywide jurisdiction. We therefore
believe that an additional commission from the Sheriff is not necessary.

CONCLUSION:

It is our opinion that it does not constitute dual office holding if a municipal police officer acts as
a Greenville County Multi-Jurisdictional Drug Enforcement Unit (“DEU™) officer because they
are not separate offices. A municipal police officer performs the duties and exercises the
authority of a DEU officer by virtue of his position as a narcotics enforcement officer for the
municipal police department. He is merely performing additional duties for the DEU relating to
the duties he performed for the municipal police department. Because a municipal police officer
works as a DEU officer during his regular forty hour work week for the city, remains an
employee of the city, and receives a salary from the city, these positions are not separate offices.

We do not believe that an additional commission from the Sheriff is necessary for DEU agents
operating under the terms of the mutual aid agreement to have countywide jurisdiction. Pursuant
to statute, S.C. Code Ann. § 23-20-40(E) (1976 Code, as amended), DEU officers have the same
legal rights, powers, and duties to enforce State laws as the Greenville County Sheriff’s Office,
who requested their services. Since the Greenville County Sheriff’s Office has countywide
jurisdiction, DEU officers operating under the terms of the mutual aid agreement also have
countywide jurisdiction.

Sincerely, )
Cyin . T

Elinor V. Lister
Assistant Attorney General
REVIEWED AND APPROVED BY:
/Obe?t D. Cook

Solicitor General




