- ALANWILSON June 4, 2020
ATTORNEY GENERAL

The Honorable Gary Watts
Richland County Coroner

P.O. Box 192

Columbia, South Carolina 29202

Dear Mr. Watts:

We understand from your letter addressed to Attorney General Alan Wilson your office receives
requests from “various agencies and/or citizens for copies of certain records or reports that we
have in our files regarding a decedent.” You further explain:

Richland County specifies the rates that are charged for copies and certain
reports by way of county ordinance. Richland County Ordinance 043-01HR,
Section 24 states that “a copy charge of five hundred dollars ($500) shall be
collected for each copy of an autopsy report. These copy charges shall not
apply to family or law enforcement.” In compliance with this ordinance, the
Coroner’s Office charges that rate for a copy of an autopsy report.

In your letter, you explain this charge is being disputed by an attorney who cites to section 44-
115-80 of the South Carolina Code. Thus, you ask for an opinion of this Office addressing: “1)
how or if this statute applies to records of the Office of the Coroner or is it specific to physicians;
and 2) if the statute does apply to Coroner’s records, how does that affect our compliance with
our county ordinance.”

Law/Analysis

We‘begin with the Richland County ordinance. Ordinance 043-01HR, section 24, adopted by the
Richland County Council in 2012 provides as follows:

SECTION I. A copy charge of five hundred dollars ($500) shall be collected
for each copy of an.autopsy report. These copy charges shall not apply to
family or law enforcement.

SECTION 1I. Severability. If any section, subsection, or clause of this
ordinance shall be deemed to be unconstitutional or otherwise invalid, the
validity of the remaining sections, subsections, and clauses shall not be
affected thereby.
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SECTION III. Conflicting Ordinances Repealed. All ordinances or parts of
ordinances in conflict with the provisions of this ordinance are hereby
repealed.

SECTION 1V. Effective Date. This ordinance shall be enforced from and
after November 13, 2012.

This Office, just as a court, views an ordinance as a legislative enactment and, therefore, we
begin with the presumption that it is valid and enforceable. Op. Att’y Gen., 2008 WL 317752
(S8.C.A.G. Jan. 22, 2008). Moreover,

[w]hile this Office may comment upon constitutional problems or a potential
conflict with general law, only a court may declare an ordinance void as
unconstitutional, or preempted by or in conflict with state statutes. Thus, we
have recognized that an ordinance must continue to be enforced unless and
until set aside by a court of competent jurisdiction.

Op. S.C. Atty. Gen., 2003 WL 164476 (S.C.A.G. Jan. 3, 2003).
With these limitations in mind, we will attempt to provide you with some guidance. As the

Supreme Court explained in Hospitality Association of South Carolina, Inc. v. County of
Charleston, 320 S.C. 219, 224, 464 S.E.2d 113, 116-17 (1995):

Determining if a local ordinance is valid is essentially a two-step process. The
first step is to ascertain whether the county or municipality that enacted the
ordinance had the power to do so. If no such power existed, the ordinance is
invalid and the inquiry ends. However, if the local government had the power
to enact the ordinance, the next step is to ascertain whether the ordinance is
inconsistent with the Constitution or general law of this State.

Section 4-9-25 of the South Carolina Code (Supp. 2019), enacted as part of the Home Rule
legislation, provides:

All counties of the State, in addition to the powers conferred to their specific
form of government, have authority to enact regulations, resolutions, and
ordinances, not inconsistent with the Constitution and general law of this
State, including the exercise of these powers in relation to health and order in
counties or respecting any subject as appears to them necessary and proper for
the security, general welfare, and convenience of counties or for preserving
health, peace, order, and good government in them. The powers of a county
must be liberally construed in favor of the county and the specific mention of
particular powers may not be construed as limiting in any manner the general
powers of counties.
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We believe a court could find the ordinance setting the fee for copies of autopsy reports as
“preserving health, peace, order and good government” in Richland County (the “County™). In
addition, section 17-5-100 of the South Carolina Code (2014) directs: “Coroners must execute
all lawful orders directed to them by the respective governing bodies of their respective counties,
or the chairmen thereof, and must receive the same fees and costs as are allowed in other cases.”
Accordingly, we also believe a court could find the ordinance within the County’s authority to
direct coroners.

Next, we consider whether the ordinance in question conflicts with State law. “A local
government ordinance conflicts with a State law when its conditions, express or implied, are
inconsistent and irreconcilable with the State law.” Hosp. Ass’n of S.C.. Inc., 320 S.C. at 228,
464 S.E.2d at 119. As you mentioned in your letter, an attorney questioned whether the
ordinance conflicts with section 44-115-80 of the South Carolina Code (2018). Section 44-115-
80 regulates the fees a physician may charge for the duplication of medical records and states:

(A) A physician, or other owner of medical records as provided for in Section
44-115-130, may charge a fee for the search and duplication of a paper or
electronic medical record, but the fee may not exceed:

(1) Sixty-five cents per page for the first thirty pages provided in an
electronic format and fifty cents per page for all other pages provided
in an electronic format, plus a clerical fee not to exceed twenty-five
dollars for searching and handling, which combined with the per page
costs may not exceed one hundred fifty dollars per request, but to
which may be added actual postage and applicable sales tax. The
search and handling fee is permitted even though no medical record is
found as a result of the search, except where the request is made by the
patient.

(2) Sixty-five cents per page for the first thirty printed pages and fifty
cents per page for all other printed pages, plus a clerical fee not to
exceed twenty-five dollars for searching and handling, which
combined with the per page print costs may not exceed two hundred
dollars per request, and to which handling fee is permitted even though
no medical record is found as a result of the search, except where the
request is made by the patient.

(3) All fees allowed by this section, including the maximum, must be
adjusted annually in accordance with the Consumer Price Index for all
Urban Consumers, South Region (CPI-U), published by the U.S.
Department of Labor. The Department of Health and Environmental
Control is responsible for calculating this annual adjustment, which is
effective on July first of each year, starting July 1, 2015.
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In Perry v. Bullock, 409 S.C. 137, 761 S.E.2d 251 (2014), our Supreme Court determined

(B) A physician, health care provider, or other owner of medical records must
provide a patient's medical records at no charge when the patient is referred by
the physician, health care provider, or an employee, agent, or contractor of the
owner of the record to another physician or health care provider for
continuation of treatment for a specific condition or conditions.

(C) The physician may charge a patient or the patient’s legal representative no
more than the actual cost of reproduction of an X-ray. Actual cost means the
cost of materials and supplies used to duplicate the X-ray and the labor and
overhead costs associated with the duplication.

autopsy reports are “medical records” for purposes of section 30-4-20(c) of the South Carolina
Code and thereby exempt from disclosure under the South Carolina Freedom of Information Act
In that opinion, the Court noted the term “medical records” is not defined under
FOIA. Id. at 141,761 S.E.2d at 253. Thus, employing the normal and customary meaning of the
term, the Court concluded “plainly stated, medical records are those records containing medical

(“FOIA”).

information.” Id.

We find autopsy reports fit neatly within that general understanding of
medical records. Section 17-5-5(1) of the South Carolina Code (2014) defines
an autopsy as “the dissection of a dead body and the removal and examination
of bone, tissue, organs, and foreign objects for the purpose of determining the
cause of death and manner of death.” Although the objective of an autopsy is
to determine the cause of death, as the statute indicates, the actual examination
is comprehensive. Thus, the medical information gained from the autopsy and
indicated in the report is not confined to how the decedent died. Instead, an
autopsy, which is performed by a medical doctor, is a thorough and invasive
inquiry into the body of the decedent which reveals extensive medical
information, such as the presence of any diseases or medications and any
evidence of treatments received, regardless of whether that information
pertained to the cause of death. Accordingly, we find an autopsy report falls
within the definition of a medical record as that term is commonly understood.

The reference to “medical records” in other portions of the Code supports that
conclusion by indicating the General Assembly considered autopsy reports to
be included within that term. Section 17-5-120 of the South Carolina Code
(2014), entitled “Availability of medical records to coroner of another state,”
allows for “Records, papers, or reports concerning the death of a person on
file at any . . . medical facility in this State are available to a coroner of
another state . . . .” (emphasis added). The title refers to “medical records”
and the statute only mentions reports about the death of an individual, which
encompasses autopsy reports. See Garner v. Houck, 312 S.C. 481, 486, 435



The Honorable Gary Watts
Page 5
June 4, 2020

S.E.2d 847, 849 (1993) (holding the title of a statute and heading of a section
can be used to clarify ambiguity or doubt in a statute provided the
interpretation does not undo or limit the plain meaning of the text). Section
17-5-120 also specifically notes: “The release of these records to the coroner
of another state is not prohibited by [the FOIA] or any other provision of
law.” The reference to the FOIA as a law of exclusion indicates the General
Assembly assumed the FOIA barred dissemination of these types of reports.

Id. at 141-42, 761 S.E.2d at 253-54.

Section 44-115-80, as quoted above, pertains the duplication of “medical records.” The Court
specified in Perry an autopsy report is a medical record for purposes of FOIA under the common
meaning of term. Therefore, we appreciate the argument that the fees charged for copies of
autopsy reports are governed by section 44-115-80. However, we do not believe the Legislature
intended for section 44-115-80 to govern the duplication of autopsy reports held by coroners.

“The cardinal rule of statutory construction is to ascertain and effectuate the intent of the
legislature.” Hodges v. Rainey, 341 S.C. 79, 85, 533 S.E.2d 578, 581 (2000). “‘What a
legislature says in the text of a statute is considered the best evidence of the legislative intent or
will.”” Id. (quoting Norman J. Singer, Sutherland Statutory Construction § 46.03 at 94 (5th ed.
1992)). “All rules of statutory construction are subservient to the one that legislative intent must
prevail if it can be reasonably discovered in the language used, and that language must be
construed in the light of the intended purpose of the statute.” Bass v. Isochem, 365 S.C. 454,
469, 617 S.E.2d 369, 377 (Ct. App. 2005).

The Legislature originally enacted section 44-115-80 as part of the Physicians’ Patients Record
Act in 1992 (the “Act™). 1992 S.C. Acts 480. The Act established physicians as owners of
medical records, but prohibited physicians from withholding a patient’s records. Id. Section 44-
115-80, limiting what a physician could charge a patient for a copy of their records, originally
stated: “A physician may charge a fee of fifty cents a page or a minimum fee ten dollars, plus
actual postage costs, for making copies of existing medical records.” Id.

The Legislature amended section 44-115-80 several times since the passage of the Act. In 1994,
the Legislature increased the allowable fee, allowed physicians to charge a clerical fee for
searching for the records, set forth the charge for copies of x-rays, and provided an exemption for
“records copied at the request of a health care provider or for records sent to a health care
provider at the request of the patient for the purpose of continuing medical care.” 1994 S.C. Acts
468.

In 1999, the Legislature expanded the application of section 44-115-80 to “other owner of
medical records as provided for in Section 44—115-130” in addition to physicians and required
copies of records be provided at no charge when the patient is referred by the physician for
continued treatment. 1999 S.C. Acts 85.
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The most recent amendment to section 44-115-80 occurred in 2014 and resulted in the statute as
it stands today. Through the initial enactment and the subsequent amendments to this provision,
we observe the Legislature’s intent to establish a framework for physicians and other healthcare
providers to handle their patients” records. Neither this provision, nor any other provision under
the Physicians’ Patients Record Act, appear to contemplate medical records held and produced
outside of an established provider-patient relationship. ~ Presumably, the autopsy reports
maintained by your office are not produced through a traditional physician/healthcare provider
relationship, but rather out of the public duties placed on coroners and medical examiners.
Therefore, we do not believed the Legislature intended for section 44-115-80 to apply to autopsy
reports maintained by your office. As such, we are of the opinion that the ordinance does not
conflict with section 44-115-80.

Furthermore, as we cited above, section 17-5-100 requires coroners to “execute all lawful orders
directed to them by the respective governing bodies of their respective counties, or the chairmen
thercof, and must receive the same fees and costs as are allowed in other cases.” Thus, the
Legislature specifically spoke to the duty of coroners to follow the direction given to them by
their respective county governing bodies both generally and specifically in regard to fees.
Therefore, the ordinance not only appears to not to conflict with state law, but is in furtherance
of section 17-5-100.

Conclusion

In Perry, our Supreme Court determined autopsy reports are medical records for purpose of
FOIA. ~ Therefore, we understand the argument that autopsy reports are governed by the
Physicians’ Patients Record Act under which section 44-115-80 restricts the charges a physician
or healthcare provider may charge for medical records. However, we do not believe the
Legislature intended for this provision to apply to autopsy reports obtained and held by coroners.
Therefore, we believe section 44-115-80 does not preempt the county from passing an ordinance
setting a fee for copies of autopsy reports in your possession. Moreover, section 17-5-100
specifically requires coroners to follow lawful orders given to them by their respective county
governing bodies and “receive the same fees and costs as are allowed in other cases.” As such,
we believe the ordinance is within the County’s authority and is not preempted by state law.

Sincerely,
Cydney Milling
Assistant Attorney General
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REVIEWED AND APPROVED BY:

Robert D. Cook
Solicitor General



