ALAN WILSON

ATTORNEY GENERAL

July 1, 2020

Mr. Joseph S. McLamb

Chief of Staff

South Carolina Department of Veterans’ Affairs
1205 Pendleton Street, Suite 369

Columbia, SC 29201

Dear Mr. McLamb:

Attoney General Alan Wilson has referred your letter to the Opinions section. Your
letter asks the following:

Please accept this request for an opinion from your office regarding the
interpretation of S.C. Code Ann. § 112 as it pertains to establishing residency as
required in Section 59-111-20(B).

Mr. [H] is an employee of the Citadel, which qualifies his daughter ... for in-state
tuition rates (59-112-20(B)). He argues that the residency requirements for the
free tuition for certain veterans' children program (Free Tuition) are the same as
those for in-state tuition. While we agree that [the employee’s daughter] is
entitled to in-state tuition, we are uncertain that qualifying for in-state tuition
because Mr. [H] is a state employee would be enough to settle the residency
requirements under the Free Tuition Program.

This Office understands the issue is essentially whether meeting the requirements of S.C.
Code § 59-111-20(B), including establishing under residency according to Chapter 112 of Title
59, alone qualifies an applicant to attend a college, university, or post high school technical
education institution free of tuition.

Law/Alialysis

It is this Office’s opinion that a court would likely find that establishing eligibility to

_attend a state supported college, university, or post high school technical education institution

free of tuition under the provisions of S.C. Code § 59-111-20 requires an applicant to meet the
criteria of both subsections (A) and (B) thereunder. Section 59-111-20 reads as follows:

REMBERT C. DENNIS BUILDING o POST OFFICE BOX 11549 » COLUMBIA, SC29211-1549 « TELEPHONE 803-734-3970 o FACSIMILE §03-253-6283



Mr. Joseph S. McLamb
Page 2
July 1, 2020

(A) A child of a wartime veteran, upon application to and approval by the South
Carolina Department of Veterans Affairs, may be admitted to any state-supported
college, university, or post high school technical education institution free of
tuition so long as his work and conduct is satisfactory to the governing body of
the institution, if the veteran was a resident of this State at the time of entry into
service and during service or has been a resident of this State for at least one year
and still resides in this State or, if the veteran is deceased, resided in this State for
one year before his death, and provided the veteran served honorably in a branch
of the military service of the United States during a war period, as those periods
are defined by Section 101 of Title 38 of the United States Code and:

(1) was killed in action;
(2) died from other causes while in the service;
(3) died of disease or disability resulting from service;

(4) was a prisoner of war as defined by Congress or Presidential
proclamation during such war period;

(5) is permanently and totally disabled, as determined by the Veterans
Administration from any cause;

(6) has been awarded the Congressional Medal of Honor;
(7) is missing in action;

(8) the applicant is the child of a deceased veteran who qualified under
items (4) and (5); or

(9) has been awarded the Purple Heart for wounds received in combat.”

(B) The provisions of this section apply to a child of a veteran who meets the
residency requirements of Chapter 112 of this title, is twenty-six years of age or
younger, and is pursuing any type of undergraduate degree.

This statute providing admission free of tuition for the children of certain veterans has
been amended several times since its enactment in 1930. See 1930 (36) 1287. Act 765 of 1930
originally applied only to “the children of those who entered the service of the United States
from South Carolina and were killed in action or died from other cause within the period from
April 6, 1917; to July 2, 1921, while serving in the Army, Navy, Marine Corps, or other branch
of the military service of the United States.” This limited class was expanded over the years and
by 1978 included not only the children of a veteran who was killed in action or died from other
causes in the service, but also included children of those veterans who were prisoners of war,
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missing in action, permanently and totally disabled, or had been awarded the Congressional
Medal of Honor. See S.C. Code § 59-111-20 (Supp. 1979).

Subsection (B) was added to section 59-111-20 in 1993. Rather than expanding
eligibility, subsection (B) established an age limit and additionally restricted the free tuition
benefit to undergraduate degrees. See 1993 Act No. 151, § 1. Attorney General Medlock’s
August 18, 1993 opinion to Bill J. Sams, Director of the South Carolina Department of Veteran’s
Affairs discussed the 1993 amendment’s impact on section 59-111-20:

Briefly stated, § 59—111-20 provides free tuition benefits to the children
of certain war veterans, who must qualify under the provisions of that law. The
tuition is allowed at State supported colleges, universities and technical schools.
Under the statute, prior to June 14, 1993, a student could attend both
undergraduate and graduate work. The new amendment contains a new
subparagraph limiting the type of degree, and inserting for the first time the age
requirement: .

B. The provisions of this section apply to a child of a veteran who
... is twenty-six years of age or younger, and is pursuing any type
of undergraduate degree.

Op. S.C. Att’y Gen., 1993 WL 379441, 1 (August 18, 1993).

Effective June 14, 1993 the Governor approved the General Assembly's
revision of the law. The new statute requires an eligible child to be of a
“wartime” veteran, and specifically states that the application must be made to
and approved by the Department. It codifies the age limit of twenty-six years.
The list of criteria the veteran must meet are the same in the new statute.
However, § 59-111-20(B) limits, for the first time, the free tuition to an
undergraduate degree.

Id. at 3. The opinion interpreted subsection (A) to establish a list of criteria that the veteran must
meet and subsection (B) included separate criteria for the child of the veteran must also meet to
qualify for tuition free admission under the statute. Id. This conclusion is supported by the title
of the 1993 amendment which reads:

AN ACT TO AMEND SECTION 59-111-20, CODE OF LAWS OF SOUTH
CAROLINA, 1976, RELATING TO FREE TUITION FOR CERTAIN
VETERANS' CHILDREN, SO AS TO REQUIRE THAT THE VETERAN WAS
A WARTIME VETERAN, TO DELETE THE EIGHTEEN-YEAR RESIDENCY
REQUIREMENT OF THE VETERAN, AND TO APPLY THE FREE TUITION
TO A STUDENT WHO IS UNDER TWENTY-SIX YEARS OF AGE WHO
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ALSO MEETS THE RESIDENCY REQUIREMENTS OF EDUCATIONAL
PURPOSES AND IS PURSUING AN UNDERGRADUATE DEGREE.

1993 Act No. 151 (emphasis added). The emphasized portion of the title references the
amendments to subsection (A) and described those changes as applying to requirements “of the
veteran.” In contrast, the three requirements in subsection (B), (1) meeting the residency
requirements of Chapter 112 of Title 59, (2) being twenty-six year of age or younger, (3) pursing
any undergraduate degree, apply to the child of the veteran.

The scenario recounted in the request letter states that the Department determined that a
child of a veteran qualifies for in-state tuition rates under S.C. Code § 59-112-20(B). While this
determination would satisfy one of the requirements of subsection 59-111-20(B), namely
meeting the residency requirements of Chapter 112 of Title 59, to qualify for admission free of
tuition, the child of the veteran would also have to be twenty-six years of age or younger, be
pursuing an undergraduate degree, and the veteran would also have to satisfy the requirements of
subsection 59-111-20(A). The residency requirement in subsection (A) is distinct from that in
subsection (B). Specifically, the veteran must have been “a resident of this State at the time of
entry into service and during service or has been a resident of this State for at least one year and
still resides in this State or, if the veteran is deceased, resided in this State for one year before his
death.” Id. Therefore, determining a child of a veteran’s eligibility for admission free of tuition
at a state supported college, university, or post high school technical education institution under
S.C. Code § 59-111-20 requires meeting additional requirements beyond establishing residency
under S.C. Code § 59-112-20.

Conclusion

It is this Office’s opinion that a court would likely find that establishing eligibility to
attend a state supported college, university, or post high school technical education institution
free of tuition under the provisions of S.C. Code § 59-111-20 requires an applicant to meet the
criteria of both subsections (A) and (B) thereunder. Attorney General Medlock’s August 18,
1993 opinion to Bill J. Sams, Director of the South Carolina Department of Veteran’s Affairs
discussed the 1993 amendment to Section 59-111-20 which added subsection (B). Op. S.C. Att’y
Gen., 1993 WL 379441 (August 18, 1993). Therein, we interpreted subsection (B) to
incorporate the residency requirements from Title 59, Chapter 112, establish an age restriction of
twenty-six years, and limit free tuition to undergraduate degrees. Id. at 3. While the child of a
veteran must satisfy the requirements of subsection (B), the opinion also concluded that the
veteran must satisfy the service requirement and the separate residency criteria listed in
subsection (A). Id. (“The list of criteria the veteran must meet are the same in the new statute.”);
S.C. Code § 59-112-20(A) (The veteran must have been “a resident of this State at the time of
entry into service and during service or has been a resident of this State for at least one year and
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still resides in this State or, if the veteran is deceased, resided in this State for one year before his
death.™).

Sincerely,

Matthew Houck
Assistant Attorney General

REVIEWED AND APPROVED BY:

V072 e

RO{LII D. Cook
Solicitor General




