ALAN WILSON
ATTORNEY GENERAL

August 6, 2020

The Honorable Erica Romo Woods
Liberty City Council

311 Mills Avenue

Liberty, SC 29657 -

Dear Councilwoman Woods:

You are requesting an opinion of this office regarding dual office holding. You currently serve
on the Liberty City Council and you are asking if it would be dual office holding for you to also
serve on the Pickens County Performing Arts Foundation Board of Directors and on the Liberty
Area Chamber of Commerce Board of Directors.

LAW/ANALYSIS:
Dual office holding is prohibited by in the South Carolina Constitution, which states:

[n]o person may hold two offices of honor or profit at the same
time, but any person holding another office may at the same time
be an officer in the militia, member of a lawfully and regularly
organized fire department, constable, or a notary public.... The
limitation above set forth does not prohibit any officeholder from
being a delegate to a constitutional convention.

S.C. Const, art. XVII § 1 A.
-The South Carolina Supreme Court explains that an “office” for dual office holding purposes is:

“One who is charged by law with duties involving an exercise of
some part of the sovereign power, either small or great, in the
performance of which the public is concerned, and which are
continuing, and not occasional or intermittent, is a public
officer.” Sanders v. Belue, 78 S.C. 171, 174, 58 S.E. 762, 763
(1907), “In considering whether a particular position is an office in
the constitutional sense, it must be demonstrated that “[t]he power
of appointment comes from the state, the authority is derived from
the law, and the duties are exercised for the benefit of the
public.” Willis v. Aiken County, 203 S.C. 96, 103 26 S.E.2d 313,
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316 (1943). “The powers conferred and the duties to be discharged
with regard to a public office must be defined, directly or
impliedly, by the legislature or through legislative authority ...”63C
Am Jur.2d Public Officers and Employees § 5 (2009).

Segars-Andrews v. Judicial Merit Selection Commission, 387 S.C. 109, 691 S.E.2d 453 (2010).
Other relevant considerations for an office are:

whether the position was created by the legislature; whether the
qualifications for appointment are established; whether the duties,
tenure, salary, bond, and oath are prescribed or required; whether
the one occupying the position is a representative of the sovereign;
among others.

Op. S.C. Atty. Gen., 2013 WL 3243063 (June 17, 2013) (quoting State v. Crenshaw, 274 S.C.
475, 478,266 S.E.2d 61, 62 (1980)).

Our Office has previously determined that a city council member holds a public office. See Op.
S.C. Atty. Gen., 2013 WL 5291571 (Sept. 9, 2013) (“[t]his Office has advised on numerous
occasions that a member of a town or city council holds an office for purposes of the
constitutional prohibition against dual office holding.”). 'We have not addressed whether a
member of the Pickens County Performing Arts Foundation Board of Directors (“Foundation
Board”) holds an office. Pickens County Council enacted an ordinance authorizing the creation
of the Pickens County Performing Arts Foundation (“Foundation™), along with some other
foundations. Pickens County, S.C. Code of Ordinances, Ordinance No. 532, § 1 (April 3, 2017).
The purpose of the foundations was to “operate as supporting organizations exclusively for the
benefit of, to perform the functions of, or to carry out the purposes of the County by assisting the
County in its governmental function of promoting and enhancing the provision and appreciation
of local arts, culture, history, and the performing arts.” Id. The mission of the foundations was
to promote the mission of particular venues, such as the Pickens County Performing Arts
Center,! and to “undertake fundraising which positively impact the purposes, thereof, for
residents of the County and surrounding areas.” Id., § 2.

The foundations were required to become “autonomous, public benefit, South Carolina nonprofit
corporations under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code . . .” Id., § 1. The Chairman
of County Council, the County Administrator, and the Clerk of County Council were “authorized
to execute such documents as are necessary to establish each Corporation and carry out the
purposes of said Corporations.” Id., § 6.

! The Pickens County Performing Arts Center was formerly known as the Liberty Civic Auditorium.
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The nonprofit corporations were to “have all authority, rights and powers of a nonprofit
corporation . . .” Id., § 1. They were authorized to prepare and file articles of incorporation and
bylaws “in substantially the forms presented to the Council.” Id., § 3. Any amendments to the
articles of incorporation or bylaws were to be “approved by the County Council and filed with
the Clerk of County Council.” Id., § 5.

The nonprofit corporations would “[ble governed by a board consisting of members to be
appointed by County Council and in accordance with the Bylaws of the Corporation.” Id., § 1.
See also Id., § 4 (“The County Council will appoint initial and successor members of the Board
of Directors of each Corporation, in accordance with the Bylaws of said Corporation.”). The
county ordinance did not provide for a salary, bond, oath, term of office, or qualifications of a
Foundation Board member.

The Foundation was incorporated as a nonprofit corporation on May 23, 2017.2 Pursuant to the
Bylaws of the Foundation, “[t]he affairs of the corporation shall be managed by the Board of
Directors in accordance with the provisions of applicable law, the Articles of Incorporation and
these Bylaws.” Bylaws, Art. II, § 1. The only qualification for Foundation Board members was
that they “need not be residents of the State of South Carolina.” Bylaws, Art. II, § 2. Conflicting
with the county ordinance, the Bylaws provided that “Directors shall be elected by any annual or
special meeting of the Board of Directors by a vote of a majority of the Directors at the time in
office.” Bylaws, Art. II, § 3. The board members “hold office until the next annual meeting of
the Directors and until a successor is elected and qualifies.” Bylaws, Art. II, § 2.

Regarding a bond, the Bylaws stated that “[t]he Board of Directors may by resolution require any
or all officers, agents or employees of the corporation to give bond to the corporation, with
sufficient sureties, conditions upon the faithful performance of the duties of their offices or
positions, and to comply with such other conditions as may from time to time be required by the
Board.” Bylaws, Art. VII, § 4. The Bylaws did not provide for a salary, oath, or specific duties
of the Foundation Board members.

It is our opinion that a Foundation Board member does not hold a public office. The Pickens
County ordinance authorized the creation of the Foundation and provided for its Board of
Directors and the method of their appointment. However, the ordinance required the Foundation
to incorporate as a nonprofit corporation. The nonprofit corporation was to have all the
authority, rights and powers of a nonprofit corporation. The only specific duty that the ordinance
assignegl to the Foundation was to undertake fundraising for the Pickens County Performing Arts
Center.

2 See South Carolina Secretary of State website at
https://businessfilings.sc.gov/BusinessFiling/Entity/Profile/ba133032-fef6-4¢0f-a4f0-9b1ed9fc3040

3 This Office determined in a prior opinion that service on the South Carolina Museum Foundation, whose primary
function was fundraising, did not constitute an office for dual office holding purposes. See Op. S.C. Atty. Gen,,
2005 WL 1983350 (July 5, 2005).
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As we stated in a prior opinion:

“On numerous occasions we have concluded that membership on
the board of directors of a private nonprofit eleemosynary
corporation would not constitute an office for purposes of dual
office holding.” Op. S.C. Atty. Gen., September 14, 2005 (citing
Ops. S.C. Atty. Gen., July 5, 2005 (South Carolina Museum
Foundation); April 12, 1993 (Charleston Citywide Local
Development Corporation and Community Young Men's Christian
Association of Rock Hill, S.C. not office); January 11, 1991
(Francis Marion Foundation); October 18, 1988 (Children's Trust
Fund of South Carolina); September 8, 1987 (Horry County
Council on Aging); October 20, 1983 (York County Council on
Aging, Inc.)). Furthermore, the fact that the nonprofit corporation
was created through the legislative action of a local governing
body does not necessarily cause such a position to be an office for
purposes of dual office holding. Op. Atty. Gen., February 14,
2003.

Op. S.C. Atty. Gen., 2006 WL 3877516 at 2 (Dec. 1, 2006). Our reasoning has been that “[a]s a
non-profit organization, it appears the powers and duties of the Board are non-governmental in
nature, not involving an exercise of the State's sovereign powers.” Op. S.C. Atty. Gen., 2002
WL 31958831 (Dec. 3, 2002). Accordingly, we believe that it would not violate the
constitutional prohibition against dual office holding for an individual to serve on both the
Liberty City Council and on the Foundation Board.

We must now consider whether a chamber of commerce board member would hold an office.
The Liberty Area Chamber of Commerce has been incorporated as a non-profit corporation.*
Moreover, our South Carolina Supreme Court has stated that chambers of commerce are “purely
private organizations, performing no governmental function.” Powell v. Thomas, 214 S.C. 376,
384, 52 S.E.2d 782, 785 (1949) (citing Ashmore et al. v. Greater Greenville Sewer District et al.,
211 S.C. 77, 44 S.E.2d 88, 173 A.L.R. 397)). We therefore believe that it would not be dual
office holding if an individual serves on both the Liberty City Council and the Liberty Area
Chamber of Commerce Board of Directors.

You may wish, however, to contact the State Ethics Commission to confirm that there are not
any conflicts of interest. Our Office defers to the Ethics Commission on ethical issues since it
was given authority by the Legislature to interpret and issue opinions pertaining to the Ethics
Act. See S.C. Code Ann. § 8-13-320(11) (1976 Code, as amended).

' See South Carolina Secretary of State website at:
https://businessfilings.sc.gov/BusinessFiling/Entity/Profile/fda240b9-910c-4¢8b-be01-6{7d729942b4
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CONCLUSION

It is our opinion that it would not violate the constitutional prohibition against dual office
holding if you serve simultaneously on the Liberty City Council, the Liberty Area Chamber of
Commerce Board of Directors, and the Pickens County Performing Arts Foundation Board of

Directors. You may wish, however, to contact the State Ethics Commission to confirm that there
are not any conflicts of interest.

Sincerely,
™

Elinor V. Lister
Assistant Attorney General

REVIEWED AND APPROVED BY:

E)crl D. Cook
Solicitor General



