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August 24, 2020

The Honorable William L. "Lee" Hewitt, III

Member

South Carolina House of Representatives
District No. 108

P.O. Box 928

Murrells Inlet, SC 29576

Dear Representative Hewitt:

Attorney General Alan Wilson has referred your letter to the Opinions section. The
request letter forwards one of your constituent's concerns about a county imposed stormwater
management fee. The request letter separately asks the following:

After reading the previous opinions that your Opinions Section has published on

local governing bodies enacting local fees, 1 still have questions about S.C. Code
§ 6-1-300 and related Code § 6-1-330. These code sections appear to allow local
governing bodies to impose local fees, which would include storm water fees.

Generally, I want to know what obligations do local governing bodies take on,
once they impose storm water fees, to account for the use of the revenues they
collect as storm water fees?

Specifically, if these fee revenues are spent under a local government's storm
water management plan, is that sufficient? Must the local government show how
revenues collected from an individual payor benefit that payor? If so, what

information would have to be included in such a showing?

If the local governing body has the obligation to make such an accounting, do you
also see any obligation in these South Carolina Code sections, or any other related
Code sections, for the local governing body to hold any part of these revenues in

reserve accounts and disperse them for emergency, hurricane, any other

unexpected or force majeure related damages or repairs?
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If, under SC Code § 6-1-330, the Georgetown County Council —or any other

local governing body for that matter—failed to hold a public referendum on a

proposed storm water fee prior to enacting it, is that failure fatal to the legitimacy

of their storm water fee?

Law/Analysis

In order to address the questions raised in the request letter, this Opinion will first discuss

the Stormwater Management Act, S.C. Code §§ 48-14-10 et seq., and its related regulations

before addressing the extent to which S.C Code § 6-1-330 impacts the imposition and collection

of stormwater management fees. The Act defines "Stormwater management" as:

(a) quantitative control, a system of vegetative or structural measures, or both,

that control the increased volume and rate of stormwater runoff caused by

manmade changes to the land;

(b) qualitative control, a system of vegetative, structural, or other measures that

reduce or eliminate pollutants that might otherwise be carried by stormwater

runoff.

i
The South Carolina Supreme Court explained in State ex rel.S.C. Code Ann. § 48-14-20(11).

Condon v. City of Charleston. 334 S.C. 246, 247, 513 S.E.2d 97, 98 (1999), the Stormwater

Management Act "authorizes local governments to establish a 'Stormwater Utility,' and to fund

it either through a fee or a tax assessment." "Stormwater utility" is defined as "an administrative

organization that has been created for the purposes of planning, designing, constructing, and

maintaining stormwater management, sediment control, and flood control programs and

projects." S.C. Code Ann. § 48-14-20(14). These stormwater utilities are permitted to "fund

such activities as watershed master planning, facility retrofitting, and facility maintenance." S.C.

Code Ann. § 48-1 4-1 20(C).2 Moreover, a local government that establishes a stormwater utility
is responsible for "implementing all aspects of the utility including long range planning, plan

implementation, capital improvements, maintenance of stormwater facilities, determination of

charges, billing, and hearing of appeals and petitions. The local government also will have

See also S.C. Code Ann. Regs. 72-300 ("A. Stormwater runoff is a source of pollution of waters of the State, and
may add to existing flooding problems. The implementation of a statewide stormwater management and sediment
control program will help prevent additional water quantity and quality problems and may reduce existing

problems.").
2 See also S.C. Code Ann. Regs. 72-300 ("F. The activities which may be undertaken by a stormwater utility include
not only assessment, collection, and funding activities, but also carrying out provisions of adopted stormwater
management plans. These provisions may include contracting for such services as project construction, project
maintenance, project inspection, and enforcement of installation and maintenance requirements imposed with
respect to approved land disturbing activities.").
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responsibility for providing staff support for utility implementation." S.C. Code Ann. Regs. 72-

310E.

A stormwater utility may be funded by either a "fee system or tax assessment that must

be reasonable and equitable." S.C. Code Ann. § 48-1 4-1 20(C). When a stormwater utility is

funded by a user charge, the South Carolina Code of Regulations additionally clarifies that "each

user of the stormwater system pays to the extent to which the user contributes to the need for the

stormwater system, and that the charges bear a substantial relationship to the cost of the service."

S.C. Code Ann. Regs. 72-31 OA. The Code of Regulations limits the use of such charges "to

those purposes for which the utility has been established." S.C. Code Ann. Regs. 72-3 10G. The

regulations provide a non-exhaustive list of such purposes which includes "planning; acquisition

of interests in land including easements; design and construction of facilities; maintenance of the

stormwater system; billing and administration; and water quantity and water quality

management, including monitoring, surveillance, private maintenance inspection, construction

inspection, and other activities which are reasonably required." Id

As described in the request letter, S.C. Code Ann. § 6-1-330 generally permits local

governing bodies to charge a service or user fee.

A local governing body, by ordinance approved bv a positive majority, is

authorized to charge and collect a service or user fee. A local governing body

must provide public notice of any new service or user fee being considered and

the governing body is required to hold a public hearing on any proposed new

service or user fee prior to final adoption of any new service or user fee. Public

comment must be received by the governing body prior to the final reading of the

ordinance to adopt a new service or user fee. A fee adopted or imposed by a local

governing body prior to December 31, 1996, remains in force and effect until

repealed by the enacting local governing body, notwithstanding the provisions of

this section.

S.C. Code Ann. § 6-1 -330(A) (emphasis added). The service-fee revenue is to be used "to

finance the provision of public services must be used to pay costs related to the provision of the

service or program for which the fee was paid." S.C. Code Ann. § 6-1 -330(B).3 Additionally, if
the service-fee revenue amounts to five percent or more of the local government's total budget, it

"must be kept in a separate and segregated fund from the general fund." Id, Finally, Section 6-1-

3 The South Carolina Supreme Court has recognized that the "surplus revenue" provision of the Revenue Bond Act,
S.C. Code Ann. §§ 6-21-5 to -570, provides a limited exception to the general rule in section 6-1 -330(B) that
revenue must be spent on expenses related to the service for which a service fee is paid. See Azar v. City of
Columbia. 4 1 4 S.C. 307, 778 S.E.2d 3 1 5 (20 1 5).
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330 also makes reference to the Stormwater Management Act where it directs that counties may

not impose a fee on agricultural lands, forestlands, or undeveloped lands for stormwater,

sediment, or erosion control programs adopted under Chapter 14, Title 48 of the Code unless

permitted thereunder. With this statutory frame work in mind, this opinion will next address the

questions raised in the request letter.

I. What obligations do local governing bodies take on, once they impose storm water

fees, to account for the use of the revenues they collect as storm water fees? Is there

a requirement that the local government show how revenues collected from an

individual payor benefit that payor?

This Office has previously opined that a local government may impose a stormwater fee

"so long as such a fee complies with [s]ection 48-14-120(C)'s requirement that the fee be

'reasonable and equitable.'" Op. S.C. Att'v Gen.. 2014 WL 1398600 (February 28, 2014). The

South Carolina Code of Regulations further clarifies that, where a stormwater utility is funded by

a user charge system, "each user of the stormwater system pays to the extent to which the user

contributes to the need for the stormwater system, and that the charges bear a substantial

relationship to the cost of the service." S.C. Code Ann. Regs. 72-31 OA. (emphasis added). These

considerations demonstrate that the benefit to a payor is that a stormwater utility offsets the

increased need for stormwater runoff attributable to the payor.

This Office understands that your constituent is concerned with the stormwater user fee

imposed in Georgetown County. The Georgetown County stormwater user fee was adopted by

Ordinance No. 2007-32 on June 12, 2007 and bases its rate structure on the impervious surface

area of a parcel of land. Section 8-38. 1(a) of the ordinance explains the reasons for using

impervious surface area as the basis for its rate structure as follows:

Impervious surface area on a given land parcel directly relates to the volume, rate

and pollutant loading of stormwater runoff discharged from that land parcel to the

County's structural and natural drainage systems and facilities. Therefore,

impervious surface area shall be the primary parameter for establishing a rate

structure to distribute the cost of services associated with the operation, repair,

improvement, maintenance, and ongoing regulatory compliance of public

drainage systems and facilities through a schedule of rates, fees, charges, and

penalties related to the operation of a Stormwater Management Utility and

Stormwater Management Enterprise Fund.

It is this Office's opinion that a court would likely hold the use of impervious surface area as a

basis for establishing a stormwater user fee complies with section 48-14-120(C)'s requirement

that the fee be "reasonable and equitable," as well as regulation 72-3 1 OA. 's requirement that

users pay based on their contribution to the need for a stormwater system.
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While section 6-1-330 requires that service- fee revenue must be kept in a separate fund

from a local government's general fund when the service-fee revenue amounts to five percent or

more of the local government's total budget, there is no statutory or regulatory requirement that

stormwater fee revenue be kept in an account for each payor.

If, under SC Code Section 6-1-330, the Georgetown County Council —or any other

local governing body for that matter—failed to hold a public referendum on a

proposed storm water fee prior to enacting it, is that failure fatal to the legitimacy of

their storm water fee?

II.

It is this Office's opinion that a court would not hold a local government's stormwater utility

ordinance or stormwater user lee is invalid because a public referendum was not held prior to its

adoption. Section 6-1 -330(A) requires that a local governing body that seeks to impose a service

or user fee must provide public notice, hold a public hearing, and receive public comment prior

to final reading of the ordinance to adopt the fee. The statute does not require a public

referendum. The Stormwater Management Act authorizes local governments to establish

stormwater utilities. See S.C. Code § 48- 14- 120(C). This section allows local governments to

adopt a fee system specifically applicable to funding stormwater management activities, but it

too docs not require a public referendum prior to adoption.

Conclusion

As is discussed more fully above, the Stormwater Management Act, S.C. Code §§ 48

14-10 el seq., authorizes local governments to establish a stormwater utility and to fund it either

through a fee system or tax assessment. See State ex rel. Condon v. Citv of Charleston. 334 S.C.

246, 247, 513 S.E.2d 97, 98 (1999). This Office has previously opined that a local government

may impose a stormwater fee "so long as such a fee complies with [sjection 48- 1 4- 1 20(C)'s

requirement that the fee be 'reasonable and equitable.'" Op. S.C. Att'v Gen.. 2014 WL 1398600

(February 28. 2014). Further, it is this Office's opinion that a court would not hold a local

government's stormwater utility ordinance or stormwater user fee is invalid because a public

referendum was not held prior to its adoption. See S.C. Code §§ 6-l-330(A); 48-14-120(C).

Sincerely,

&

Matthew Houek

Assistant Attorney General
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REVIEWED AND APPROVED BY:

Robert D. Cook
Solicitor General


