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Alan Wilson
Attorney General

September 8, 2020

Francenia B. Heizer, Esquire

Burr & Forman, LLP

P.O. Box 11390

Columbia, SC 29211

Dear Ms. Heizer:

Attorney General Alan Wilson has referred your letter to the Opinions section. The letter

states the following:

This request for an opinion is being submitted on behalf of the Central

Midlands Regional Transit Authority (the "Authority"). The Authority has been in

existence since 2002 and has had several iterations of membership. ...

In the last couple of years, the service area has expanded to include more of

Lexington County and now includes service into the City ofCayce, the City ofWest

Columbia, and the Town of Springdale. One of the reasons for the expansion of

service is that Federal regulations changed in 2015 thereby allowing federal funding

to be used for operating expenses of transit services. As a result of the increased

services, each of the municipalities mentioned above have requested membership

in the Authority.

After presenting this history for context, the letter poses three questions which are

addressed below.

Law/Analvsis

I. Is it, or is it not, a requirement that a municipality who wants to become a

member of an existing authority as described in Section 58-25-40(3) of the

Regional Transportation Authority Law (the "Act") must follow the procedures

as outlined in Section 58-25-30 ofthe Act? What procedures should be followed

to ensure that a prospective member of the authority meets the requirements of

Section 58-25-30 of the Act?
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It is this Office's opinion that a court would hold a local government must follow the

procedures as outlined in S.C. Code § 58-25-30 to become a member in an existing regional

transportation authority ("RTA"). This Office has previously concluded that the Act permits a

municipality to become a member of a RTA if it is within the service area of a RTA and has a

population of five thousand or more persons. See Op. S.C. Att'y Gen.. 2014 WL 1398586, at 3-4

(January 6, 2014). 1 However, when a contiguous county or municipality seeks to become a

member of an existing RTA, it must do so "pursuant to the procedure set forth in Section 58-25-

30" and also gain approval from a majority of the RTA board. S.C. Code Ann. § 58-25-40(3).

Since the letter notes that the Authority has only existed since 2002, subsequent members

may be added according to the statutory scheme established by Act No. 169 of 1985 and

subsequent amendments thereto. See Op. S.C. Att'y Gen.. 1985 WL 166053 (August 15, 1985)

(explaining that RTAs established prior to the effective date of 1985 Act No. 169 were permitted,

in part, to continue operating under the old statutory scheme). Specifically, section 58-25-30 states

that when a new source of revenue would be imposed, the question of creating a RTA "must be

submitted for ratification" at a general or special election. S.C. Code § 58-25-30 (2015). For the

addition of new members to a RTA, such an election is only held in "the contiguous counties or

municipalities that are seeking to become members." 2000 Act No. 368, § 4 (clarifying rules

regarding the expansion of RTA into contiguous of municipalities). After the approval of a

majority of the voters, the agreement becomes "operational." S.C. Code § 58-25-30. However,

where existing sources of revenue are used, an election is not required. See S.C. Code §§ 58-25

30, -40. When an election is not required, "the agreement becomes operational upon the execution

of the agreement by the governing bodies of the municipalities and counties which include at least

ninety percent of the population of the proposed service area." S.C. Code § 58-25-30. This Office

has previously commented that "change in membership of local governments would necessarily

cause changes in funding, service provision, costs, and so forth, the adopted agreements would be

affected and would most likely require revision." Op. S.C. Att'y Gen.. 1985 WL 166053 (August

15, 1985). Subsection 58-25-30(6) provides for such revisions to the adopted agreement and

referendum by repeating the process in the statute. Additionally, subsection 58-25-30(7) allows

the plan of service to be updated as required to stay consistent with local transportation plans.

Can membership on the Board of Directors (the "Board") be apportioned or

impacted based upon the relative financial contribution to the Authority of each

of the various members of the Authority?

II.

1 The opinion explains that the Act statutorily defines "municipality" as an "incorporated city or town
within the regional transportation area", S.C. Code Ann. § 58-25-20(7) (2015), and further defines "city"

as a "municipality with a population of five thousand or more according to the latest United States Census

of population." S.C. Code Ann. § 58-25-20(2) (2015). Section 58-25-35 also states that for a municipality

to be a member of an RTA it "must be . . . within the service area.
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This Office's January 6, 2014 opinion to Senator Hembree concluded that, according to the

rules of statutory construction, S.C. Code § 58-25-40 requires membership on a RTA governing

board to be based only on population and not on financial contributions. See Op. S.C. Att'v Gen,.

2014 WL 1398586 (January 6, 2014). The opinion discussed earlier versions of the statute which

did, in fact, allow for consideration of financial contributions in RTA governing board membership

and it further discussed that a subsequent amendment removed that language from the statute. See

id. This Office recognizes a long-standing rule that it will not overrule a prior opinion unless it is

clearly erroneous or there has been a change in applicable law. Op. S.C. Att'v Gen.. 2017 WL

3438532 (July 27, 2017). Because section 58-25-40 has not been amended since the opinion was

issued nor are we aware ofa court issuing a contrary construction of the statute, this Office declines

to overrule the well-reasoned opinion.

The request letter notes, however, that there exists a "tremendous disparity in financial

contributions" between the members of the Authority. While a great disparity could become a

source of disagreement, the General Assembly clearly expressed its intent to remove financial

contribution to a RTA as a factor in apportioning membership on its governing board. See 1992

Act No. 499 ("An act ... to provide that the membership of the governing board must be

apportioned according to population ..."). The issue of whether or not financial contributions to

a RTA should be considered in apportioning membership is best addressed to the General

Assembly because it alone possesses the legislative authority to amend section 58-25-40.

III. Can a portion of the transportation penny from Richland County devoted to

mass transit be spent providing transportation services in Lexington County?

The answer to this question would require factual findings related to the transportation

penny which are beyond the scope of this Office's opinions. See Op. S.C. Att'v Gen.. 1989 WL

508567, at 6 (July 17, 1989) (Fact-finding is beyond the scope of an opinion and is more

appropriately reserved to "the province of the courts."). However, the letter additionally asks

whether the Act, itself, prohibits revenue derived from one member ofa RTA from being expended

within the geographic boundaries of another member of the same RTA. This Office has not found

an express or implied prohibition on such an expenditure within the statutes of the Act. But see

S.C. Code § 58-25-100 (2015) ("All funds that the authority has generated locally must be used to

implement the current Plan of Service as provided for in Section 58-25-30, as amended by this

chapter.").

Conclusion

As is discussed more fully above, it is this Office's opinion that a court would hold a local

government must follow the procedures as outlined in S.C. Code § 58-25-30 to become a member

in an existing regional transportation authority ("RTA"). Further, it remains this Office opinion
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that, according to the rules of statutory construction, S.C. Code § 58-25-40 requires membership

on a RTA governing board to be based only on population and not on financial contributions. See

Op. S.C. Atf v Gen.. 2014 WL 1398586 (January 6, 2014).

Sincerely,

ft

Matthew Houck

Assistant Attorney General

REVIEWED AND APPROVED BY:

Robert D. Cook

Solicitor General


