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*]1 The Honorable E. Juette Wright
Member
House of Representatives
Anderson County
Route 1
Belton, South Carolina 29627

Dear Mr. Wright:

You have inquired as to the validity of an appropriation provided for in the Anderson County Supply Act. I have not seen
the proposed Supply Act for Anderson County for the next fiscal year, but I am informed that it is identical with previous
appropriations concerning the same subject. The current Act, on which this opinion is based, is the 1972—73 Appropriations Act
which directs that a tax be levied upon property in Anderson County to pay the appropriations made in the County Appropriations
Act. Included among these is the following:

‘Item P—Miscellaneous (9) Planning and Development Board . . . $100,000.00°

I have previously expressed the opinion that appropriations for a County Development Board violate the provisions of the
Constitution of South Carolina, specifically, Article 10, Section 6 thereof, in that it is not an appropriation for an ordinary
county purpose. The opinion is enclosed herewith. This opinion, as noted, was written in 1959 and the Constitution of this State
has been recently amended, in March, 1973, so as to incorporate in the Constitution the Local Government Amendment, now
designated as Article 8. I have heretofore expressed the conclusion that the older provisions of the Constitution contained in
Article 10, Section 6, are still effective, but that they must be considered in the light of the Local Government Amendment
which was ratified in March, 1973. At the same time, I expressed the opinion that the only effect which the new constitutional
amendment would have is to raise the possibility that the Supreme Court of this State may adopt a more liberal view with respect
to the meaning of ‘ordinary county purposes.” The new constitutional amendment has not yet been construed by the Supreme
Court and any expression of opinion as to whether the views of the Supreme Court would be affected by the new constitutional
amendment is necessarily speculative. If that Court adheres to the strict construction which it has heretofore followed, it is my
opinion that an appropriation of the type referred to will be found unconstitutional. If the Court adopts a different construction,
it may uphold the validity of such an appropriation. It is my opinion that it most probably will not uphold such an appropriation.

In the light of the new constitutional provisions, it is my opinion that an appropriation for a County Development Board is
probably unconstitutional as not being within the purposes for which county-tax derived funds may be spent. I emphasize that
there is some degree of speculation involved in such a conclusion. If funds are not derived from county taxes, the Supreme
Court has held that the counties are not restricted by the constitutional provisions referred to.

Very truly yours,

Daniel R. McLeod
*2 Attorney General

1973 S.C. Op. Atty. Gen. 161 (S.C.A.G.), 1973 S.C. Op. Atty. Gen. No. 3533, 1973 WL 20993



The Honorable E. Juette Wright, 1973 S.C. Op. Atty. Gen. 161 (1973)

End of Document © 2020 Thomson Reuters. No claim to original U.S. Government Works.

WESTLAW © 2020 Thomson Reuters. No claim to original U.S. Government Works. 2



